OD SLIKE DO KNJIGE

OD SLIKE DO KNJIGE

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH izdala je treće dopunjeno izdanje knjige „Od slike do knjige: iz historije pisma, knjige štampe i biblioteke“ autorice Emine Memije. Knjiga je, kao i prethodna dva izdanja, izašla u okviru Edicije Stručna bibliotečka literatura.

Profesorica Emina Memija je, svojevremeno, ovu knjigu pripremila prvenstveno za studente koji izučavaju razvoj pisma, knjige, štampe i biblioteka. Knjiga je, dakle, udžbenik koji se također koristi i kao literatura za polaganje stručnih ispita iz bibliotekarstva.

Građa na temu pisma, knjige, štampe i biblioteka je veoma obimna. Profesorica Memija je u ovoj knjizi nastojala interpretirati tu građu i predstaviti je studentima i ostalim čitateljima u što sveobuhvatnijoj formi, a da u isto vrijeme udovolji svojoj namjeni.

Profesorica Emina Minka Memija (1938-2012) završila je studij 1964. godine na Odsjeku za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Štampana knjiga i periodika u Bosni i Hercegovini“, odbranila je 1985. godine. U zvanje docenta na Odsjeku za opštu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu izabrana je 1993. godine, dok 1997. za vanrednog, a 2003. godine za redovnog profesora. Predavala je predmete Historija pisma i knjige i biblioteka i Organizacija biblioteka. Penzionisana je 2008. godine i izabrana za profesora emeritusa. Objavila je niz radova u naučnim i stručnim časopisima (Pregled, Bibliotekarstvo, Odjek, Wiener Slawistischer Almanah, Sesler). Radila je u „Večernjim novinama“ i „Oslobođenju“ te uređivala reviju „Odjek“. Bila je urednik edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga pri BZK “Preporod”, član redakcije časopisa „Bibliotekarstvo“, član Upravnog odbora Orijentalnog instituta u Sarajevu, član Savjeta Narodne i univerzitetske biblioteke u Tuzli i predsjednik Komisije za stručne ispite Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

U izradi ovog izdanja učestvovali su: dr. Ismet Ovčina, kao glavni i odgovorni urednik, recenzenti mr. Amra Rešidbegović i Muamera Smajić, MA, koja je ujedno i urednica, te grafički urednik Teufik Osmanović. Izdavanje publikacije finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Izvor: Nacionalna i univerzitetska biblioteka.

14.01.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.