Putovanja u Poljsku

Putovanja u Poljsku

Izdavačka kuća „Srednja Europa“ iz Zagreba je objavila knjigu "Putovanja u Poljsku“, Jarosława Iwaszkiewiczkog. S poljskoga preveo Dalibor Blažina.

Među Iwaszkiewiczevim putopisima posebno mjesto zauzimaju Putovanja u Poljsku (1977), nastala na temelju već objavljenih reportaža, proznih i pjesničkih fragmenata. Putovanja su u Poljsku i danas su svježa, premda i pomalo melankolična lektira o svijetu kojega više nema, ali kojega vrijedi tražiti.

Jarosław Iwaszkiewicz (Kalnik, Ukrajina, 1894 - Varšava, 1980), poljski pjesnik, prozaik, dramatičar; prevodilac, urednik književnih i kulturnih časopisa; diplomat, zastupnik u Sejmu... Školovao se u Varšavi, kasnije u Kijevu, gdje je pokušao studirati kompoziciju, pa zatim pravo. Nakon izbijanja revolucije ponovno je u Varšavi, gdje kao dobrovoljac sudjeluje u poljsko-boljševičkom ratu. (...) Tijekom Drugog svjetskog rata bio je suradnik podzemnog pokreta otpora. U svojoj je vili skrivao velik broj Židova i ilegalnih aktivista, naročito nakon Varšavskog ustanka (1944).

Poslije rata niz je godina bio predsjednik Saveza poljskih književnika.

Bio je nepartijski zastupnik u Sejmu.

"Naslov koji sam dao ovim fragmentima skupljenim u cjelinu ima dva značenja. jedno je preneseno - da je tobože sve ono o čemu ovdje pišem i o čemu sam pisao nekakvo putovanje u domovinu; drugo je sasvim konkretno, jer najvažniji sadržaj tih stranica istinska su i stvarna putovanja u Poljsku. Moja se biografija posložila tako da sam za svog života triput "putovao u Poljsku", u svoju domovinu, i to na neki način izvana, težio joj - ja, polu-hodočasnik, polu-turist - odgonetajući pritom što je njezina bit, što je njezina ljepota, pri čemu sam je mogao usporediti s drugim sredinama u kojima sam prije toga boravio." (Riječ autora, 1975.)

13.01.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.