Da li je Evropa okrenula glavu od BiH?

Da li je Evropa okrenula glavu od BiH?

U Berlinu će se 20. januara 2022. u 18:00 sati održati panel diskusija o temi „Hat Europa weggeschaut? Europäische Solidarität mit Bosnien-Herzegowina 1992-1995“ (Da li je Evropa okrenula glavu na drugu stranu? Evropska solidarnosta tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995.). Organizatori panela su balkan|biro and ImPuls e.V.

Međunarodna zajednica je tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH) 1991-1995. gledala na drugu stranu i nije intervenirala - to je optužba koja je iznesena u Bosni i Hercegovini, ali i u ostatku Europe. Mnogi su se osjećali ostavljenim od evropske politike, iako je većina Bosanaca sebe doživljavala kao dio Evrope. Ipak, bilo je mnogo aktera civilnog društva koji su se tokom rata aktivirali u Bosni i Hercegovini, provodili samoorganizirane transporte pomoći, organizirali kampanje u zemljama porijekla i, u nekim slučajevima, protestirali protiv politike vlastitih vlada. Organizacija „International Workers Aid“ (IWA) s aktivistima iz različitih zapadnoevropskih zemalja nudi danas malo poznat primjer aktera civilnog društva koji su se pokušali suprotstaviti ratu humanitarnim i političkim radom: organizirali su konvoje pomoći s hranom za multietnički grad Tuzla i kroz različite projekte podržavali lokalni rudarski sindikat. „Schüler Helfen Leben“ (SHL) i „Bosnia Aid“ su još dva primjera.

Na panelu “Da li je Evropa okrenula glavu na drugu stranu?” govorit će bivši volonteri u BiH i historičari, skupa sa Nicolasom Mollom, Nenadom Stefanovim i Juliom Saldenholz.

Razgovor će moderirati Thomas Schad i Kathrin Jurkat.

Panel će se održati putem platforme ZOOM (link će biti postavljen dan prije panela), a najava za učešće se treba poslati na e-mail kathrin.jurkat@balkanbiro.org.

Izvor: Südosteuropa-Gesellschaft.

13.01.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.