U SJENI POLITIKE

U SJENI POLITIKE

Izdavačka kuća „Srednja Europa“ iz Zagreba i Inštitut za novejšo zgodovino, Ljubljana objavili su knjigu „U SJENI POLITIKE. Opozicija komunističkoj vlasti u Sloveniji nakon 1945. godine“ autora Aleš Gabriča.

Autor u knjizi opisuje položaj opozicijskih djelatnika i krugova u Sloveniji u prvim poratnim godinama, u doba dok se uz pomoć represivnog državnog aparata učvršćivala komunistička vlast. Pitanja o moći i nemoći političke opozicije 1945. godine u Jugoslaviji (a time i u Sloveniji) već su desetljećima stalno mjesto rasprava politički i idejno motiviranih ljudi, koje se uglavnom vode u stručno slabije utemeljenim medijima. (...)

Proučavanje funkcioniranja opozicije u Jugoslaviji nakon završetka Drugog svjetskog rata seže u osamdesete godine 20. stoljeća, u vrijeme kritičkog vala u kulturi. Do tada su se, naime, odlučujućima smatrale ocjene koje su u javnom diskursu zagovarali i provodili političari koji su 1945. godine preuzeli vlast te su u Jugoslaviji uveli svoju inačicu komunističkog uređenja. Za njih je bilo karakteristično ponavljanje ocjena da u Jugoslaviji nema prave opozicije i da su politički huškači i nezadovoljnici novim režimom zapravo samo plaćenici i agenti stranih država i stranih obavještajnih službi. (...)

Knjigu je prevela Anita Peti-Stantić.

ALEŠ GABRIČ, slovenski povjesničar, znanstveni savjetnik u Institutu za suvremenu povijest u Ljubljani, predsjednik Slovenske matice (od 2018). Istražuje suvremenu slovensku kulturnu i političku povijest te povijest školstva.

Izvor: Srednja Europa

11.01.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.