JUGOSLAVIJA –POGAVLJE 1980 - 1991

JUGOSLAVIJA –POGAVLJE 1980 - 1991

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji je objavio knjigu JUGOSLAVIJA –POGAVLJE 1980 – 1991, koju je uredila dr Latinka Perović.

Pred čitacima je druga knjiga iz projektnog poduhvata Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji: Jugoslavija: poglavlje 1980–1991. Prije gotovo deset godina Helsinški odbor je u okviru osmišljavanja i koncipiranja projekta “Yu-historia” okupio grupu autora iz svih zemalja – naslednica Jugoslavije u nastojanju da se fenomen državne zajednice prouči što svestranije i sveobuhvatnije. Tumačenja i uvidi autora, u prvom redu istoričara, ali i relevantnih poznavalaca drugih naučnih oblasti, predstavljeni i u ovoj knjizi, pokazuju slojevitost i kompleksnost društva i države koja je trajala 70 godina, probleme s kojima se suočavala, kao i razloge i odgovornost za njen brutalni raspad.

I ova knjiga, kao i prethodna iz istog projekta, “Jugoslavija u istorijskoj perspektivi”, postaje sada dio bogatog fundusa knjiga i publikacija domaćih i stranih autora o zemlji koja je sa političke karte nestala prije 30 godina, ali još uvijek intrigira.

Izvor: Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

06.01.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.