Migraciona sjećanja: Rumunski Nijemci u modernoj Evropi

Migraciona sjećanja: Rumunski Nijemci u modernoj Evropi

Izdavačka kuća Cambridge University Press objavila je knjigu „Migrating Memories: Romanian Germans in Modern Europe (New Studies in European History)“, čiji je autor James Koranyi. Riječ je o knjizi koja raspravlja o rumunskim Nijemcima, uglavnom iz Banata i Transilvanije, koji su zauzimali mjesto u samom srcu velikih događaja u Evropi u dvadesetom stoljeću, ali njihova historija je uglavnom nepoznata. Ova istočno-centralnoevropska manjina pregovarala je o svom položaju u teškom novom evropskom poretku nakon 1918. godine, mijenjajući se od nelagodnih pristalica Rumunije, do revnih nacista, mlakih komunista i pomirljivih Evropljana. „Migrating Memories“ je prva sveobuhvatna studija na engleskom o rumunskim Nijemcima i prati njihove priče dok se kreću preko granica i između režima, otkrivajući veliko evropsko iskustvo migracija, manjina i sjećanja u modernoj Evropi. Nakon 1945. godine, rumunski Nijemci su se borili da osmisle svoje živote tokom Hladnog rata u vrijeme kada je zajednica počela da se raspada i fragmentira. Činilo se da su revolucije 1989. označile kraj njemačke zajednice u Rumuniji, ali umjesto toga rumunski Nijemci su se repozicionirali kao transnacionalni evropski graditelji mostova, postavljajući nove zahtjeve u svijetu koji se brzo mijenja.

Ovakve knjige su važne, jer ne samo da ukazuju na evropska iskustva migracija, nego pokazuju i kako manjine vremenom mogu postati mostovi saradnje, bez obzira ne tešku povijest koju su nekada imali.

James Koranyi je profesor moderne evropske historije na Durham University (Velika Britanija). Objavio je više knjiga o kulturi pamćenja u Njemačkoj, Rumuniji i Mađarskoj, o istočnoevropskim manjjnama i o transnacionalnoj historiji.

Izvor: Cambridge University Press.

24.12.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.