Nijedno postjugoslavensko društvo nije učinilo nijedno normalnu interpretaciju svoje nedavne prošlosti

Nijedno postjugoslavensko društvo nije učinilo nijedno normalnu interpretaciju svoje nedavne prošlosti

Tvrtko Jakovina, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u intervjuu za portal radiosarajevo.ba govorio je o lažnom i nepoštenom diskursu Viktora Orbana o muslimanima Bosne i Hercegovine, Milanovićevim izjavama o Srebrenici i politici prema Bosni i Hercegovini, te o suočavanju postjugoslavenskih društava sa nedavnom prošlošću.

„Nijedno postjugoslavensko društvo nije učinilo nijedno normalnu interpretaciju svoje nedavne prošlosti. To će postajati sve neugodnije za vlasti zbog toga što smo mi prošli 30 godina od nastanka nacionalnih država. Što znači ako će željeti na primjeru pokazati da su drugačiji nego što su bili hladnoratovski režimi i Titov režim, da će onda otvoriti građu.

S obzirom da ja nisam siguran da će se to dogoditi onda će vam to produžiti način na koji ćemo prošlost gledati, i to će produžiti ovaj tip retorika kakve već 30 godina slušamo, što se pokazalo i dalje vrlo potentnima. Spominjanje povratka Trga Maršala Tita je ponovo bilo u fokusu u jednim trenutku unatoč tome što je Hrvatska među 10 zemalja po broju umrlih od COVID-19 – na svijetu!? Pazite to se događa u zemlji koja o sebi voli govoriti da je kršćanski silno osviještena i da pazi na žrtvu.

Ona pazi samo na "našu žrtvu", ovisno o tome tko govori, u maju mjesecu 1945. godine (Bleiburg). To je jedina žrtva koja zavrjeđuje puni pijetet u hrvatskom kontekstu. Nijedna druga žrtva, uključujući i žrtve od COVID-a su potpuno irelevantne u ovome društvu. To je, ja bih rekao, i sa kršćanske, i političke i kultuloroške strane jedan poraz gotovo civilizacijski. Ali, nažalost, ja sam se naučio živjeti u takvom društvu, niko mi ne plaća da bih se vratio ovdje. Zato ne mislim da će se stvar promijeniti.

Zato mislim da će stvari ostati na ovome tragu jer se nije poduzela niti jedna mjera. Ona ne može doći iz historiografije. Neke stvari u društvu mogu sazrijeti, neke stvari u društvu mogu postati pomalo besmislene. To se i dogodilo. Zato sam Vam i rekao da unatoč Milanovićevim izjavama oko Srebrenice, vi niste imali tip rasprave u Hrvatskoj koji je počeo dvojiti o tome, koji je počeo zauzimati nekakvu drugačiju poziciju.“

Čitav intervju možete čitati na portalu Radiosarajevo.ba.

23.12.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.