Antifašisti Novog Sada kreću u akciju

Antifašisti Novog Sada kreću u akciju

Antifašistički front 23. oktobar iz Novog Sada organizira 23. decembra 2021. u 14:00 sati performans na uglu ulica 1 300 kaplara i Ive Andrića, na kojem će izraziti protivljenje postavljanju spomenika „Nevinim žrtvama 1944/45", iako je riječ o kolaboracionistima i okupatorima, kako navde iz ove organzacije. U svom pozivu za ovaj skup, Antifašistički front navodi:

“S obzirom na to da je, iz trećeg pokušaja, prošao tender i odabrane su građevinske firme koje će sramni spomenik "Nevinim žrtvama 1944/45" postaviti na Limanu 4, antifašisti i antifašistkinje Novog Sada su odlučili da mi budemo ti koji će prvi izvesti radove na toj lokaciji, jer ovde nije reč o odavanju počašti nevinima, već kolaboracionistima i okupatorima.

Pozivamo građanke i građane Novog Sada i medije da se u četvrtak, 23. decembra u 14 časova, preko puta Mornarice, na uglu ulica 1 300 kaplara i Ive Andrića, priključe akciji simboličnog postavljanja spomenika. Ovakvom aktivističko - umetničkom intervencijom u javnom prostoru, pa nazovimo je i performansom, želimo da izrazimo svoje neslaganje sa podizanjem sramnog spomenika i pošaljemo poruku naprednjačkim gradskim vlastima da njegova postavka NEĆE PROĆI. Ni na Limanu, niti na bilo kojem parčetu zemlje našeg grada.

Podsećamo, kolektiv Antifašistički front 23. oktobar podneo je 4.10.2021. Zahtev za informacije od javnog značaja u vezi sa izgradnjom spomenika „Nevinim žrtvama 1944/1945“, a za koji smo, budući da nismo imali uvid u spisak žrtava, opravdano posumnjali da se radi o ratnim zločincima iz Drugog svetskog rata koji su nakon oslobođenja Novog Sada i Vojvodine osuđeni od strane jugoslovenskih vlasti na smrt, zbog počinjenih ratnih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata. Odgovor od Skupštine grada Novog Sada smo dobili 19.10.2021. Tom prilikom nam je dostavljen tekst inicijative Saveza vojvođanskih Mađara u vezi sa izgradnjom spornog spomenika koja je pokrenuta 2016. godine, a u kojoj stoji da je njihov predlog zasnovan na osnovu istraživanja „Komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12.09.1944.“ na čijem se sajtu nalazi spisak žrtava kojima je namenjeno podizanje spomenika, na uglu ulica 1300 kaplara i Ive Andrića. Ceo spisak se nalazi na ovom linku

Odlučili smo da istražimo spisak i uvidom u dosijee samo pojedinih lica, utvrdili smo da se na njemu nalaze pripadnici svih kolaboracionističkih formacija, okupatorskih vojnih snaga uključujući i njilaše i ustaše, kao i okupacione špijune agente potkazivače, ali i osuđene razbojnike. Takođe, na pomenutom spisku nalaze se i ratni zločinci osuđeni na smrtnu kaznu po presudama vojnih i civilnih sudova, a čija se krivica ne može dovesti u pitanje. Presude, saslušanja i istorijski izvori koji dokazuju njihovu odgovornost su publikovani i dostupni javnosti. Neki od ratnih zločinaca koji se nalaze na spisku „nevinih žrtava“ su i učesnici i organizatori Racije u južnoj Bačkoj, kao i brojnih drugih zločina počinjenih tokom okupacije Novog Sada, Bačke i Srema.

Dok čekamo da se ispune zahtevi da se Komisija raspusti i formira nova, koja će sastaviti revidiran spisak oslobođen sramnih imena, te ga ponudi na uvid javnosti, prinuđeni smo da preduzmemo sve što je u našoj moći da postavljanje spomenika sprečimo.

Skulptura je delo akademskog vajara Lasla Silađija, a Grad Novi Sad je za izradu prošle godine platio 1,6 miliona dinara beočinskoj firmi "Sagapo Agapas", koja je osnovana 2019, nema ni jednog zaposlenog, a osnivačica i direktorka je Nataša Silađi. Novosadska vlast uspela je ovog decembra iz trećeg pokušaja da sprovede javnu nabavku i nađe firme koje će postaviti ovu sramotu. Prethodna dva pokušaja bila su neuspešna. Prvi put se niko nije javio, dok ponuđač na drugom tenderu nije imao ispravnu dokumentaciju. A zatim je na tender stigla samo jedna ponuda, te je ugovor potpisan sa grupom ponuđača koju čine "Ekonomist elektro" iz Beočina, "AB&CO", "Tron tex" i "NPN" iz Novog Sada. Ove firme će posao uraditi za naših 1,5 milion dinara.

Spomenik nevinim žrtvama Drugog svetskog rata ovaj grad već ima i nalazi se na Keju žrtava Racije, a ime mu je Porodica. I to je jedini spomenim koji je ovom gradu, žrtvama i njihovim porodicama potreban.

Ukoliko spomenik bude podignut, biće to sramota za sve Novosađane i Novosađanke, i ruganje svim nevinim žrtvama fašističkog terora u Novom Sadu, Bačkoj i Sremu.

NEĆE PROĆI!“

22.12.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.