Industrijsko naslijeđe u srednjo-istočnoj Evropi

Industrijsko naslijeđe u srednjo-istočnoj Evropi

Izavačka kuća Archaeolingua iz Budimopešte objavila je knjigu “From Burden to Resource: Industrial Heritage in Central-Eastern Europe” (Od tereta do resursa: industrijsko naslijeđe u srednjo-istočnoj Evropi) koju su uredili Dóra Mérai, Zsuzsa Sidó, Hanna Szemző, and Volodymyr Kulikov. Riječ je o zborniku radova koji je rezultat istoimenog projekta.

Kao rezultat niza političkih, društvenih i ekonomskih promjena koje su se dogodile u srednjoistočnoj Evropi prije više od trideset godina, region je ostavio u naslijeđe mnogo suvišnih industrijskih lokacija. Nekoliko talasa deindustrijalizacije dovelo je do sadašnjeg stanje u kojem nekada prosperitetna industrijska mjesta i zgrade nemaju odgovarajuću funkciju koja bi koristila lokalnim zajednicama i nacionalnoj ekonomiji. Teret toga je dobro poznat svim evropskim zemljama, ali zbog zajedničke prošlosti u sovjetskom bloku i sadašnjeg članstva u EU, Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka – zemlje tzv. Višegradske grupe – suočene su sa situacijom koja je slična u mnogim aspektima.

Sedam radova u ovom zbrniku se bave različitim aspektima konceptualizacije i upravljanja industrijskim naslijeđem u zemljama Višegradske grupe u kontekstu evropskih i svjetskih trendova. Autori nude pregled prakse zaštite i ponovne upotrebe industrijskog naslijeđa u regionu, identificiraju zajedničke probleme ukorijenjene u zajedničkom karakteru strukturnih promjena i predstavljaju studije slučaja koje pokazuju da naslijeđe industrijskog doba ima potencijal da bude resurs za lokalne identitete, održivi urbani razvoj i za rješavanje velikih izazova dvadeset prvog stoljeća.

Jedan od autora u ovom zborniku je Milan Balaban, koji piše o industrijskom naslijeđe četiri grada kompanije „Bata“ u zemljama Višegradske grupe.

Podsjećamo, Tomaš Bata je 1894. registrirao svoju obućarsku radnju u Češkoj i ubrzo se proširio diljem Austro-Ugarske Monarhije, te nizu drugih evropskih zemalja i u SAD. Godine 1921. počela je izgradnja njihovih tvornica i u Jugoslaviji, a najpoznatija je tvrnica u Borovu, koja je formirana 1931. godine. Ta se tvornica od 1950-ih zvala „Borovo“.

Izvor: Archaeolingua.

24.11.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.