Na pragu dva svijeta

Na pragu dva svijeta

Antonis Sarantidis iz Atine, na Unverzitetu u Regensburgu će održati predavanje „Na pragu dva svijeta: Grčki studenti i protudiktotorski pokret u Zapadnoj Evropi (1967 – 1974)“ - On the threshold of two worlds. Greek students and the anti-dictatorial movement in Western Europe (1967-1974).

Sarantidis proučava aktivnosti grčkih studenata u inostranstvu u mobilizaciji i organizovanju otpora diktaturi, a samim tim i u izgradnji javne svijesti na Zapadu o zločinačkim djelima diktatorske hunte u Grčkoj. Organizacija grčkih studenata je organizirala nekoliko konferencija na Zapadu, koje su održane u Parizu (1967), Lundu (1969) i Kopenhagenu (1971).

Podsjećamo, godine 1967. u Grčkoj je izveden vojn udar s obrazloženjem da žele spasiti Grču od komunista. Diktatura je trajala narednih sedam godina, a veliki broj ljudi je u tom vremenu strpan u zatvore ili poslan u progonstvo na otoke u Egejskom moru. Grčki studenti u Evropi su tada širili inormacije o tome, dok je u samoj Grčkoj vladala stroga cenzura, policijska represija, samovoljna hapšenja i tako dalje.

Predavanje će se održati 25. novembra 2021. u 17:00 sati i moći će se ratiti na platformi ZOOM.

23.11.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.