Globalna historija jugoistočne Evrope

Harvard University Press je 2019. objavio englesko izdanje knjige „Südosteuropa: Weltgeschichte einer Region“ njemačke povjesničarke Marie-Janine Calic.
Stanovnici jugoistočne Evrope dijele mnoga zajednička historijska iskustva, i do danas su njihove sudbine tijesno međusobno povezane. Ipak, ne postoji zajednički identitet. Umjesto toga, ovdje je stvorena jedna specifična raznolikost, velikim dijelom pod uticajem nadregionalnih veza. Zato su u ovoj knjizi nastanak ovog regiona i njegove promjene od antike do danas posmatrane ne samo iz perspektive samog regiona, već i iznova tumačene iz globalno-historijske perspektive. Tako se pokazalo da je razmjena sa ostatkom svijeta imala mnogo veću ulogu nego što se može vidijeti iz postojećih historijskih narativa.

Marie-Janine Calic je profesor na Odjeljenju za istoriju istočne i jugoistočne Europe na Ludwig-Maximilians-Universität u Minhenu. Među objavljenim knjigama, osim ove koja o jugoističnoj Evropi govori u kontekstu glabalne povijesti, izdvajaju se „Istorija Jugoslavije“, „Socijalna istorija Srbije 1815 – 1941“ i „Rat i mir u Bosni i Hercegovini“. Objavila je i niz radova o nacionalizmu i etničkom čišćenju u postjugoslavenskim zemljama.

Knjiga „Südosteuropa: Weltgeschichte einer Region“ će uskoro biti objavljena u bosanskom i srpskom izdanju.

Izvor: http://www.historiografija.hr/?p=18795
https://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674983922&content=toc

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.