HISTORIJSKI POGLEDI

HISTORIJSKI POGLEDI

Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla je objavio novi broj časopisa "HISTORIJSKI POGLEDI//HISTORICAL VIEWS".

Šesti broj časopisa Historijski pogledi sadrži rubrike Članci, Prikazi, Izvještaji i Aktivnosti Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla. Osim toga, dati su i Popis publikacija štampanih u izdanju Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, te Upute autorima.

Rubrika Članci sadrži 13 radova. Mirza Ahmetbašić piše o školskim prilikama u Bosanskoj Krupi u doba Austro-Ugarske, a Safet Badndžović i Bošnjacima u Sandžaku 1941. godine. Denis Bećirović piše o katoličkoj crkvi u Bosni poslije Drugog svjetskog rata, a Jasmin Jajčević piše o historijskim izvorima i historiografiji o informbirovskoj krizi u BiH. Nekoliko radova se bavi događajima iz 1990 (Adnan Velagić, Meldijana Arnaut Haseljić, Izet Hadžić, Ahmed Hadžić, Seaf Selimović, Omer Hamzić , Emir Tahirović i drugi).

Rubrika Prikazi sadrži sedam radova, rubrika Izvještaji jedan rad i rubrika Aktivnosti Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, jedan rad. U Časopisu su, dakle, objavljena 22 rada koji tretiraju važna pitanja iz moderne i savremene historije Bosne i Hercegovine.

Časopis je u cjelosti dostupan na web stranici časopisa.

19.11.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.