Histoire pour la Liberté - razgovor „Odbranimo istoriju“

Histoire pour la Liberté - razgovor „Odbranimo istoriju“

U utorak, 16. novembra 2021. od 16:00 sati u Klubu studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu i putem live stream-a, kao posljednja aktivnost projekta „Histoire pour la Liberté“ održan je razgovor pod nazivom Odbranimo istoriju.

Kroz obilježavanje događaja iz novije evropske istorije, poput ponovnog ujedinjenja Njemačke i demokratske tranzicije zemalja centralne i Istočne Evrope, ali i njihovim povezivanjem s raspadom SFRJ, projekat „Histoire pour la Liberté“ je imao za cilj podsticati diskusije i debate o zajedničkoj kulturi sjećanja, promovisanje mira i tolerancije i razmjenu iskustava i perspektiva, kako bi se dodatno istakao dinamičan karakter evropskog pamćenja.

Nakon uspješnih konferencija realizovanih na Univerzitetu Humbolt u Berlinu, kao i okviru Kilofesta u Zagrebu, History Festa u Sarajevu i festivala KROKODIL u Beogradu, diskusija o važnosti multiperspektivne istoriografije i participativne kulture sjećanja nastavljena je kroz razgovor „Odbranimo istoriju“.

Učesnici razgovora su bili Tomas Šad (Njemačka), Damir Agičić (Hrvatska), Husnija Kamberović (Bosna i Hercegovina), Dubravka Stojanović i Milivoj Bešlin (Srbija). Događaj je realizovan u partnerstvu sa Filozofskim fakultetom u Beogradu.

Projekat „Histoire pour la Liberté“ nastao je nakon uspješne realizacije projekta „Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma“ koji je okupio neke od najistaknutijih istoričara postjugoslovenskog prostora s namjerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama, a čiji je glavni rezultat „Deklaracija Odbranimo istoriju“.

„Histoire pour la Liberté“ finansiran je u okviru programa Evropa za građane i građanke Evropske komisije, a realizuje se u saradnji sa Udruženjem za modernu historiju (BiH), Udrugom Kliofest (Hrvatska) i Univerzitetom Humbolt (Nemačka).

Izvor: FB KROKODIL.

19.11.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.