Vrijeme za socijalizam

Vrijeme za socijalizam

Yale University Press je objavio knjigu „Time for Socialism. Dispatches from a World on Fire, 2016-2021“. (Vrijeme za socijalizam. Depeše iz svijeta u plamenu 2016-2021)

Kao dopisnik francuskog lista Le Monde, svjetski poznati ekonomista Thomas Piketty dokumentirao je uspon i pad Trumpa, dramu Brexita, uspon Emmanuela Macrona na mjesto predsjednika Francuske, razvoj globalne pandemije i još mnogo toga, uvijek iz perspektive njegove borbe za pravedniji svijet. Ova zbirka objedinjuje te članke uz opširan uvodni esej, u kojem Piketty tvrdi da je došlo vrijeme da se podrži inkluzivna i ekspanzivna koncepcija socijalizma kao protuteže hiperkapitalizmu koji definira našu trenutnu ekonomsku ideologiju. Ovi eseji nude prvi nacrt historije jednog od vodećih svjetskih ekonomista i javnih ličnosti, koji detaljno opisuje borbu protiv nejednakosti i utaje poreza, u korist federalističke Evrope i globalizacije koja više poštuje rad i životnu sredinu.

Thomas Piketty je direktor studija na École des hautes études en sciences sociales (EHESS) i profesor na Pariskoj školi ekonomije. Autor je knjiga „Capital in the Twenty-First Century“ i „Capital and Ideology“.

Izvor: Yale University Press

15.11.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.