Međunarodni odnosi: Pogled iz Sarajeva

Međunarodni odnosi: Pogled iz Sarajeva

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu organizira promociju knjige „Međunarodni odnosi: Pogled iz Sarajeva“, autora Hamze Karčića.

Zašto je američki kongresmen Frank McCloskey žrtvovao političku karijeru zbog Bosne i Hercegovine? Kakav je Richard Holbrooke bio kao pregovarač i kao čovjek? Čega se bivše američke diplomate sjećaju u svojim memoarima? Otkud Richard Perle kao savjetnik delegacije Republike Bosne i Hercegovine u Daytonu? Na ova i slična manje istražena pitanja odgovore nastoji ponuditi knjiga „Međunarodni odnosi: Pogled iz Sarajeva“.

“Riječ je o tekstovima koji autentično nose u sebi pečat jednog vremena, bola kroz kojeg su prošli građani/ke Bosne i Hercegovine, i koji je posebno odjeknuo u američkoj vanjskoj politici. Znatan dio tekstova podučava bosanskohercegovačku javnost o nekoliko značajnih tematika iz oblasti međunarodnih odnosa, među kojima je američka vanjska politika najdominantnija, što je logično ako znamo da je ona polje autorove naučne ekspertize.” (Prof. dr. Nermina Mujagić).

“Knjiga Međunarodni odnosi: Pogled iz Sarajeva predstavlja kohe rentnu zbirku objavljenih politoloških analiza uticaja međunarodne zajednice, a prvenstveno Sjedinjenih Američkih Država, na politiku i političke procese u Bosni i Hercegovini... U cjelini gledano, ova knjiga predstavlja temeljitu politološku studiju iz oblasti međunarodnih odnosa...” /Prof. dr. Elmir Sadiković)

Hamza Karčić je vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

O knjizi će govoriti Asim Mujkić i Nermina Mujagić, a obratit će se i dekan fakulteta Sead Turčalo, te autor.

Promocija će biti organzirana 15. novembra 2021. u 12:00 sati na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

14.11.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.