Odbranimo istoriju

Odbranimo istoriju

U utorak, 16. novembra 2021. od 16:00 sati u Klubu studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu i putem live stream-a, kao posljednja aktivnost projekta „Histoire pour la Liberté“ biće održano predavanje pod nazivom „Odbranimo istoriju“.

Kroz obilježavanje događaja iz novije evropske historije, poput ponovnog ujedinjenja Njemačke i demokratske tranzicije zemalja centralne i Istočne Evrope, ali i njihovim povezivanjem s raspadom SFRJ, projekat „Histoire pour la Liberté“ za cilj ima podsticanje diskusije i debate o zajedničkoj kulturi sjećanja, promoviranje mira i tolerancije i razmjenu iskustava i perspektiva, kako bi se dodatno istakao dinamičan karakter evropskog pamćenja.

Nakon uspješnih konferencija realizovanih na Univerzitetu Humbolt u Berlinu, kao i okviru Kilofesta u Zagrebu, History Festa u Sarajevu i festivala KROKODIL u Beogradu, diskusija o važnosti multiperspektivne historiografije i participativne kulture sjećanja biće nastavljena kroz predavanje „Odbranimo istoriju“.

Učesnici predavanja biće Tomas Šad (Njemačka), Damir Agičić (Hrvatska), Husnija Kamberović (BiH), Dubravka Stojanović i Milivoj Bešlin (Srbija). Događaj se realizuje u partnerstvu sa Filozofskim fakultetom u Beogradu.

Projekat „Histoire pour la Liberté“ nastao je nakon uspješne realizacije projekta „Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma“, koji je okupio neke od najistaknutijih historičara postjugoslovenskog prostora s namjerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim historiografijama, a čiji je glavni rezultat Deklaracija „Odbranimo istoriju“.

„Histoire pour la Liberté“ finansiran je u okviru programa Evropa za građane i građanke Evropske komisije, a realizuje se u saradnji sa Udruženjem za modernu historiju (BiH), Udrugom Kliofest (Hrvatska) i Univerzitetom Humbolt (Nemačka).

Diskusija će se moći pratiti uživo, ali i putem livestream-a na YouTube kanalu Krokodil Engaging Words.

Izvor: KROKODIL.

12.11.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.