Zločin je zločin!

Zločin je zločin!

Da li se postjugoslavenski prostor koncem 2021. vraća na početak 1990-ih godina? Zaoštreni odnosi na Balkanu doista u mnogome podsjećaju na predratno doba, a veličanje ratnih zločinaca služi kao priprema za regrutiranje novih „heroja“ i činjenje novih zločina.

Prvi tužilac za ratne zločine u Srbiji Vladimir Vukčević pozvao je danas na potpisivanje apela „Zločin je zločin!“ protiv veličanja ratnih zločinaca.

On je upozorio da takva politika gura Srbiju u nove sukobe. Apel je potpisalo više od 30 javnih ličnosti, a svi zainteresovani ovaj apel mogu da potpišu OVDJE.

U apelu je navedeno da je „država Srbija izložena pokušaju vraćanja u ratne devedesete godine (prošlog vijeka)“.

Ocijenjeno je da se to „najjasnije vidi kroz njenu današnju ulogu u izazivanju napetosti u regionu, kao i kroz državno i paradržavno promovisanje anticivilizacijskih ‘vrijednosti’, te veličanje ratnih zločinaca“.

„Uvjereni smo da takva politika Srbiju gura u nove sukobe, ali i da društvo u Srbiji vodi u sve oštrije i nepomirljivije podjele i konflikte, u kom građani i građanke neće uživati osnovnu ličnu bezbjednost“, navodi se u apelu.

Potpisnici su poručili da ne pristaju da se zločin pravda nacionalnom pripadnošću i da, kako su naveli, „zločincima država Srbija bude utočište i zaštita pred zasluženom kaznom“.

Tekst apela su, pored Vukčevića, potpisali i historičari Latinka Perović, Dubravka Stojanović, Nikola Samardžić, Milivoj Bešlin, Srđan Milošević, etnolog Ivan Čolović, pisac Svetislav Basara, filozof Slobodan Sadžakov, reditelj Srđan Dragojević i glumac Milorad Kapor, civilni aktivisti Sonja Biserko, Aleksandar Popov, Ivan Đurić, Nataša Govedarica, Goran Miletić, Naim Leo Beširi, Bojana Vatić, novinari Ana Lalić, Dragan Bursać, Dinko Gruhonjić, Branka Dragović Savić, Darko Šper, Milan Mića Jovanović i brojni drugi.

Izvr: N1

11.11.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.