Borovo u štrajku

Borovo u štrajku

U petak, 12. novembra/studenog 2021., u 18 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (kino dvorana) u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige “Borovo u štrajku: rad u tranziciji 1987.-1991.” autorskog tima Cvek, Račić i Ivčić. Knjiga je izašla pred kraj 2019. godine u izdanju Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju iz Zagreba. Na promociji će se moći preuzeti primjerak knjige.

O knjizi će govoriti:
Nebojša Blanuša, Fakultet političkih znanosti, Zagreb
Ivona Grgurinović, Filozofski fakultet, Zagreb
Branimir Janković, Filozofski fakultet, Zagreb
Moderira: Jelena Ostojić, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju.

Iz recenzija i prikaza:

“Ova je knjiga značajan prilog povijesti radničkog pokreta ali i pitka znanstveno-popularna studija o razdoblju bliske prošlosti. Knjiga se zagledava upravo u razdoblje 1987.-1991. i rastvara povijesni vakuum kritički prikazujući uzroke propasti kombinata Borovo, dinamiku radničkog otpora i ključne točke rastakanja njihove solidarnosti kroz nastupajući neoliberalizam i politike nacionalne države koja se odriče vlastite prošlosti i tadašnjih institucija radničkog samoupravljanja.” (Nebojša Blanuša, Fakultet političkih znanosti, Zagreb)

“Ta velika socijalna drama radništva u tranziciji 1980-ih i 1990-ih – obilježena stečajevima i štrajkovima, otkazima i nezaposlenošću – uspješno je prenesena u knjigu Borovo u štrajku koja se čita podjednako dramatično. Iako stručno upućena i fundirana, itekako je otvorena širem čitateljstvu.” (Branimir Janković, Filozofski fakultet, Zagreb).

“Zdravorazumsko pitanje glasi: kako je u samo nekoliko godina od međunacionalne radničke solidarnosti došlo do krvavog međunacionalnog rata? Međutim, to pitanje sustavno promiče i (službenoj) historiografiji i politici sjećanja. Autorski tim iza knjige Borovo u štrajku je upravo pokušao ponuditi (djelomični) odgovor na to presudno pitanje što ovu studiju čini nezaobilaznim štivom.” (Marko Kostanić, Bilten).

“Živimo u gluho doba banalnih prisila i lažnih istina, no kad one napuknu i kad se otvore prostori za nova znanja, ova će studija – arheologija radništva, hommage Borovu i iščezlom Vukovaru – biti prepoznata kao pionirsko djelo ispred svog vremena.” (Jerko Bakotin, Novosti).

Preuzet sa portala historiografija.hr

11.11.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.