Manifest ljevice

Manifest ljevice

Izdavačka kuća CLIO“ iz Boegrada objavila je knjigu „MANIFEST SEĆANJA LEVICE - Kontrasećanje potlačenih i zaboravljenih“ Todora Kuljića. Autor u knjizi detaljno i teorijski moćno razmatra uzroke duboke krize savremene ljevice, a na to pitanje gleda iz šire, pretežno evropske, perspektive. Polazi od teze da uspješna lijeva politika mora umjeti prepoznati Kairosi i da za njega, isto tako, mora biti spremna, što zahtijeva odbacivanje danas dominantnog narativa o vječnosti kapitalizma.

Da li je ljevica doživjela definitivan poraz ili ne, to zavisi dijelom i od načina interpretiranja tog poraza. Hoće li se ona odreći sebe i svoje prošlosti kako bi udovoljila novom dominantnom i nametnutom narativu o dva totalitarizma, od kojih je jedan ljevičarski, ili će urediti vlastito sjećanje na sebe na način koji polazi od sjećanja poraženih, onih koji su s nestankom Sovjetskog Saveza izgubili moćnog zaštitnika a krajem socijalizma i predstavnika? Oni su poraženi, ali nisu nestali– samo se ne čuju. Kako to promijeniti? Ljevica bi morala učiniti upravo ovo drugo. Ona bi trebalo da ima svoju povijest, a ne preuzimati od svojih protivnika priču o sebi.

„I u ovoj knjizi,Todor Kuljić pokazuje iznimnu sposobnost povezivanja teorijske i analitičke dimenzije s praktično-političkom. On je autor koji drži da je stvarnost potrebno i iznova, na nov način, interpretirati (tumačiti) i mijenjati, pa su njegovi radovi dosljedno i u kontinuitetu usmjereni na obje ove zadaće. Oni otvaraju oči kako bi se svijet vidio na drukčiji način. Nedogmatičan pristup kojeg dokazuje i ovom knjigom jest građanski hrabar, jer je u značajnoj mjeri usamljen u moru nacionalističkog, plagijatorskog (u smislu ponavljanja istog i općepoznatog), uobičajenog. No, istodobno valja reći i da je Kuljić jedan od rijetkih naših autora koji je suvremen, na način da piše knjige i članke upravo o temama koje su danas u globalnoj akademskoj i intelektualnoj produkciji izrazito visoko po zastupljenosti. Mnogi se bave kulturom sjećanja, diskursima i ideologijama, identitetima i interpretacijama prošlosti. No, rijetko tko u našim krajevima ima tako jasnu dimenziju javnog prosvjetiteljskog i angažiranog djelovanja knjigama kao što je ima Todor Kuljić. On je jedan od naših malobrojnih intelektualaca, onih koji drže da im je dužnost učiniti što može da bi se svijet izmijenio na bolje. Iz knjige u knjigu on motivira društvenu promjenu u nadi da možda nije uzaludno.“ (prof dr. Dejan Jović).

Izvor: Clio.

Medijski odjeci: danas.rs

11.11.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.