Vareš i vareški kraj

Vareš i vareški kraj

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ organizira promociju knjige “Vareš i vareški kraj kroz stoljeća”, koju je uredio književnik Željko Ivanković. Knjigu je 2019. objavila podružnica HKD-a „Napredak“ u Varešu. Ivanković u predgovoru podsjeća da su gotovo cjelokupnu povijest Vareša i vareškog kraja (od Ilira i Rimljana do našeg doba) obilježila rudna bogatstva, koja su značajno uticala na to da je vareški kraj ušao u povijest.

Kako zapisuje Ivanković, ovaj kraj bio je intrigantan brojnim istraživačima, ponajprije rudarsko-geološke struke, potom historičarima, a onda i znanstvenicima najrazličitijih struka.

Ime i pojam Vareša stari su jedva 550 godina, a ipak, navodi urednik monografije, vareški kraj s Dabravinama, Zvjezdangradom, Bobovcem, Perunom, Borovicom, Dubošticom, Jelaškama, Oćevijom, Brgulama… ispisuje varešku povijest cijela dva tisućljeća… Knjiga „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ na jednom mjestu okuplja i kondenzira tu dugotrajnu i brojnim diskontinuitetima obilježenu čudesnu povijest.

Monografiju posvećenu Varešu je uredio Željko Ivanković, koji je i autor teksta, dok je Mladenko Marijanović urednik fotografije a Mladen Divković, likovno-tehnički i grafički urednik publikacije. Leksikon na kraju knjige priredio je Vladimir Ruf.

O knjizi će govoriti Tomislav Išek i Leo Valetna.

Promocija knjige će se održati u srijedu, 17. studenog/novembra 2021. u 18:00 sati u Galeriji Gabrijel Kamernog teatra 55 u Sarajevu (Maršala Tita 56/II).

11.11.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.