Balkansko putovanje

Balkansko putovanje

U Historijskom muzeju u Sarajevu će se održati promocija knjige Balkansko putovanje (A Balkan Journey). Knjiga predstavlja fotografski dnevnik o oporavku i društvenim procesima na Balkanu poslije raspada Jugoslavije. Zapise je napravio Chris Leslie, diplomirani politolog i psiholog iz Airdriea, Škotska. Kako se njegova fotografska praksa razvijala, tako se razvijalo i njegovo balkansko putovanje.

Stanica Sarajevo: od 1997. do 2000. godine je volontirao u Sarajevu i započeo fotografski projekat u improvoziranoj mračnoj sobi u podrumu „Doma za djecu bez roditeljskog staranja“, Bjelave - gdje je djecu podučavao osnovama crno-bijele fotografije. Od tada se u Sarajevo vraćao mnogo puta bilježeći priče o raseljenim porodicama. Fotografije istražuju sudbinu djece rođene nakon rata i njegovih učenika - fotografa dvadeset godina kasnije, pokazujući kako se traume prenose generacijama nakon sukoba. Fotografije nam daju uvid u putovanje Chrisa Lesliea i pričaju o njegovom odnosu sa zemljama koje je posjetio - zbog toga je knjiga „A Balkan Journey“ intiman prikaz ljudi i mjesta.

Danas u vremenu krize ovi zapisi su podsjetnik na ono što nam je potrebno za obnovu i oporavak.

O čitavom projektu se može čitati ovdje.

Promocije će se održati 11. novembra 2021. u 18:00 sati, a događaj će se moći pratiti na Facebook stranici Historijskog muzej.

10.11.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.