Mobilizacija podrške i solidarnosti za Bosnu i Hercegovinu i njene građane

Mobilizacija podrške i solidarnosti za Bosnu i Hercegovinu i njene građane

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine će 20. oktobra u 18:00 sati biti otvorena izložba "Wake up Europe! Mobilizacija podrške i solidarnosti za Bosnu i Hercegovinu i njene građane tokom rata 1992.-1995.“

Dok je za većinu ljudi u Evropi rat u Bosni i Hercegovini bio samo TV događaj, istovremeno, hiljade pojedinaca odlučili su da ne žele ostati samo posmatrači. Mnogi su bili odlučni u namjeri da djeluju. Podrška i mobilizacija solidarnosti imala je različite oblike i nije bila ograničena samo na profesionalne organizacije za pomoć. Uključivala je obične građane, neformalne grupe, nevladine organizacije, gradove i umjetnike. Cilj izložbe je pružiti historijski pregled ovih mobilizacija u Evropi, koje su manje poznat aspekt rata u Bosni i Hercegovini. U izložbi su predstavljeni različiti oblici inicijativa, koje su ilustrirane kroz konkretne primjere. Osim toga, izložba želi potaknuti razmišljanje o ključnom pitanju sadašnjosti: Šta podrazumijevamo pod solidarnošću? Činimo li dovoljno da pokažemo solidarnost s drugima? Šta ja mogu uraditi?

Izložba je projekat Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u saradnji sa Memory Lab-om, koju su podržali Goethe-Institut Bosnien und Herzegowina i Institut français de Bosnie-Herzégovine/ Francuski institut u BiH, a realizuje se u sklopu Francusko-njemačkog kulturnog fonda.

19.10.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.