Umrežene historiografije u jugoistočnoj Evropi i Njemačkoj

Umrežene historiografije u jugoistočnoj Evropi i Njemačkoj

Na Unverzitetu Humbolt u Berlinu će se 26. oktobra od 14:00 sati održati konferencija „Umrežene historiografije u jugoistočnoj Evropi i Njemačkoj“. Konferencija će se moći pratiti i putem live stream-a, kao jedna od aktivnosti projekta Histoire pour la Liberté.

Projekat Histoire pour la Liberté nastao je nakon uspješne realizacije projekta Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma koji je okupio neke od najistaknutijih historičara postjugoslovenskog prostora s namjerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim historiografijama, a čiji je glavni rezultat Deklaracija Odbranimo istoriju.

Kroz obilježavanje događaja iz novije evropske historije, poput ponovnog ujedinjenja Njemačke i demokratske tranzicije zemalja centralne i Istočne Evrope, ali i njihovim povezivanjem s raspadom SFRJ, projekat Histoire pour la Liberté za cilj ima podsticanje diskusije i debate o zajedničkoj kulturi sjećanja, promovisanje mira i tolerancije i razmjenu iskustava i perspektiva, kako bi se dodatno istakao dinamičan karakter evropskog pamćenja.

Nakon uspješnih programa realizovanih u okviru Kilofesta u Zagrebu, History Festa u Sarajevu i festivala KROKODIL u Beogradu, diskusija o važnosti multiperspektivne historiografije i participativne kulture sjećanja biće nastavljena kroz konferenciju Umrežene historiografije u jugoistočnoj Evropi i Njemačkoj.

Učesnici ove konferencije biće Marija Vulesica i Hanes Grandits (Njemačka), Dubravka Stojanović i Milivoj Bešlin (Srbija), Branimir Janković i Damir Agičić (Hrvatska), Husnija Kamberović i Dino Šakanović (Bosna i Hercegovina). Razgovore moderiraju Tomas Šad i Ruža Fotiadis (Njemačka).

Način realizacije konferencije zavisiće od aktuelnih epidemioloških mjera, dok će događaj biti moguće pratiti i putem livestream-a na YouTube kanalu Univerziteta Humboldt.

Projekat Histoire pour la Liberté finansiran je u okviru programa Evropa za građane i građanke Evropske komisije, a realizuje ga Udruženje KROKODIL (Srbija) u saradnji sa Udruženjem za modernu historiju (Bosna i Hercegovina), Udrugom Kliofest (Hrvatska) i Univerzitetom Humbolt (Njemačka).

18.10.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.