Etničke granice

Etničke granice

Univerzitet u Sarajevu, Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) i Međunarodna naučna revija „European Perspectives“ organiziraju promociju knjige prof. dr. Martina Berishaja, Univerzitet u Prištini, sa naslovom „(Raz)gradnja etničke granice“ (Zhbërja e Kufirit Etnik) koja će se održati u srijedu, 20.oktobra 2021, u 13.00 sati, u Svečanoj sali Rektorata UNSA,Obala Kulina bana 7/II, Sarajevo.

Recenzent knjige prof. dr. Ernest Petrič je između ostaloga zapisao: »Dr. Martin Berishaj u svojoj studiji: “(Raz)gradnja etničke granice” otvara novo poglavlje u studijama granica. Njegov suvremeni multidisciplinarni pristup otvara mogućnosti za razumijevanje državnih granica u evropskom kontekstu, kojeg u svojoj studiji slijedi što faktički znači nastojanje za ukidanje granica i u svijesti svjesnih ljudi što sasvim sigurno predstavlja značajan znanstveni doprinos ka perspektivi izgradnje mira između naroda na Balkanu.

O knjizi će na promociji govoriti:

Uvodne riječi:
• Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA)
• Doc. dr. Zijad Bećirović,
direktor IFIMES-a i su-izdavača knjige European Perspectives

Govornici:
• Akademik prof. dr. Mirko Pejanović, moderator, potpredsjednik ANUBiH
• Prof. dr. Nerzuk Ćurak, Fakultet političkih nauka, UNSA
• Prof. dr. Husnija Kamberović, Filozofski fakultet, UNSA
• Prof. dr. Pavle Mijović, Katoličko bogoslovni fakultet, UNSA
• Prof. dr. Martin Berishaj, autor, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Prištini

Promociju knjige, koja će se održati na bosanskom jeziku, moderirat će akademik dr. Mirko Pejanović.

Izdavači knjige su Zajednica Albanaca grada Zagreba i zagrebačke županije i međunarodna naučna revija European Perspectives iz Ljubljane.

O autoru: Martin Berishaj je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Prištini i direktor znanstveno-istraživačkog instituta „Albanica“ u Ljubljani.

Izvor: Univerzitet u Sarajevu.

16.10.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.