Pokojnici iz zelenog vrta

Pokojnici iz zelenog vrta

Službeni glasnik u suizdanju s Kulturnim centrom Islamske Republike Iran u Beogradu objavio je roman „Pokojnici iz zelenog vrta“. U romanu se prate dvije pripovjedačke linije: prva je smještena u završnicu Drugog svjetskog rata na područje današnjeg sjeverozapanog Irana za vrijeme invazije snaga dinastije Pahlavi na kod nas malo poznatu državnu tvorevinu Autonomnu Republiku Azerbejdžan, koja je postojala između 1945. i 1946. godine. Priča prati sudbinu Balaša, radijskog spikera i ratnog izvještača punog entuzijazma, koji se pred invazijom vladinih trupa sa jednoipogodišnjim sinom pokušava domoći sovjetske granice, skupa sa desetinama izdanih i na cjedilu ostavljenih pripadnika oružanih snaga i simpatizera Demokratske partije Azerbejdžana. Suočavanje s bolnom istinom o izdaji kulminirat će na graničnom prelazu, kada bjegunci shvate da je prelaz preko granice i spas u zelenom vrtu namijenjen samo eliti. Ovaj društveno-historijski kontekst romana je, ujedno, pozadina stradanja i rasula tri generacije Balaševe porodice.

Druga linija je izmještena petnaestak godina u budućnost i opisuje život dječaka Bulta na selu, koji protiče pod oštrim stegama i često veoma neopravednim odnosom očuha i polubrata prema njemu. Dječak, tuđinac u kući, opterećen porijeklom, pokušava otkriti svoje korijene i razbacanim krhotinama sjećanja i neprovjerenim pričama popuniti prazan mozaik svog života. Selo je mjesto gdje se gorka realnost prepliće s drugom, metafizičkom realnošću, čiji se odbljesci i naznake pojavljuju kroz glasove nepoznatog porijekla, bivola koji može vidjeti duha ili sporadično pojavljivanje tajanstvene osobe koja dječaku ulijeva samopouzdanje.

Bajrami u romanu na virtuozan način spaja i sažima oba pripovjedačka toka, pružajući intrigantno i upečetljivo štivo - po mnogima svoj najbolji roman – koje uveliko nadilazi običan historijsko-društveni kontekst i njegovom autoru potvrđuje epitet jednog od najznačajnijih savremenih iranskih pisaca.

Izvor: Službeni glasnik.

14.10.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.