Antisemitska propaganda u Crnoj Gori

Antisemitska propaganda u Crnoj Gori

Fakultet za crnogorski jezik i književnost je objavio knjigu „’U kandžama jevrejske aždaje’ – antisemitska propaganda u Crnoj Gori u Drugome svjetskom ratu”, autora Bobana Batrićevića.

“Radi se o monografiji u kojoj su prezentovani i analizirani antisemitski narativi u kolaboracionističkoj štampi, lecima, radio emisijama, govorima i popularnoj kulturi. Drugi svjetski rat Crnoj Gori nije donio samo okupaciju, stradanja i građanski rat već i najotrovniju propagandu protiv Jevreja koju su rasturali i promovisali protivnici Narodnooslobodilačkoga pokreta i saradnici fašističkih i nacističkih okupatora. Upravo to je glavna tema Batrićevićeve monografije u kojoj je tražen odgovor na pitanje – otkud ogromna antisemitska produkcija iako je poznato da na prostoru Crne Gore nije živio veliki broj pripadnika i pripadnica jevrejskoga naroda. Batrićević se u knjizi osvrće i na sudbinu Jevreja i Jevrejki u Crnoj Gori tokom rata kao i njihovo učešće u borbi protiv okupatora u sklopu jedinica NOP-a”.

Recenzenti ove studije su prof. dr Ivo Goldstein sa Sveučilišta u Zagrebu, dr Jovan Byford s Open University iz Velike Britanije i dr František Šistek s Karlova univerziteta u Pragu. Pogovor je napisao književnik Filip David.

Odjeci: CDM.

13.10.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.