Mala škola devedesetih

Mala škola devedesetih

Institut za etnologiju i folkloristiku će u utorak, 5. oktobra 2021., od 16.00 – 20.30, u prostoru Urania – prostor kreacije, Kvaternikov trg 3/3, Zagreb, organizirati “Malu školu devedesetih”, koja je namijenjena svima koji žele saznati više o razdoblju koje je prijelomno za suvremenu hrvatsku povijest. Devedesete su, na više načina, bile nulta dekada u kojoj se odvio niz ekonomskih, društvenih i kulturnih promjena koje i danas obilježavaju hrvatsko društvo… Samo se više ne sjećamo nužno „kako je sve počelo“.

Program je podijeljen u tri panela o kojima će izlagati i raspravljati (bivši i sadašnji) aktivisti i znanstvenici. Prvi je panel posvećen antiratnom angažmanu devedesetih s naglaskom na svjetonazorskim i ideološkim motivima aktera za priključenje aktivističkoj sceni. U drugome panelu će se raspravljato o moralnim i afektivnim ekonomijama koje su obilježile uvođenje kapitalizma – od nove poetike reklama do provedbe mirovinske reforme – a koje su preoblikovale percepciju i tumačenja društva i uloge pojedinca u njemu. U trećem panelu dubinski se analiziraju procesi pretvorbe i privatizacije, propitujući stavove ekonomskih teoretičara i praktičara koji su taj proces zazivali, ali i pravne posljedice – ili izostanak istih – koje je taj ključan proces ostavio na hrvatsko društvo.

Program organiziraju Petar Bagarić i Orlanda Obad u sklopu projekta „Nasljeđe devedese¬tih: diskursi i svakodnevica“ Instituta za etnologiju i folkloristiku uz podršku udruge Urania – prostor kreacije.

Izvor: Institut za etnologiju i folkloristiku.

Odjeci: historiografija.hr

01.10.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.