Osama bin Laden

Osama bin Laden

Izdavačka kuća Simon&Schuster je objavila knjigu „The Rise and Fall of Osama bin Laden“ autora Petera Bergena.

Osama Bin Laden, organizator napada 11. septembra 2001 bio je najtraženiji čovjek u prvoj deceniji XX stoljeća. Profesor na Državnom unverzitetu Arizone i autor knjige „The Rise and Fall of Osama Bin Laden“, Piter Bergen, je preko dvije decenije posvećen izučavanju ličnosti najpoznatijeg svetskog teroriste. On je zaslužan za prvi televizijski intervju sa Bin Ladenom, 1997. godine, a američkoj javnosti je poznat i po brojnim prethodnim knjigama i dokumentarnim filmovima o Bin Ladenu i Al Kaidi.

Bergen za svoju najnoviju knjigu koristi izvore koji su donedavno bili nedostupni – Bin Ladenovu arhivu koju su zaplijenili američki specijalci 2011. godine. Ova arhiva broji gotovo pola miliona dokumenata i nesporne je saznajne vrijednosti. Pored toga, Bergen sa ponosom ističe da je imao priliku da u više navrata intervjuiše članove Bin Ladenove uže porodice, kao i njegove bliske saradnike.

Autor je Bin Ladenov život podijelio na tri cjeline. Najpre, on piše o Bin Ladenovom porijeklu, obrazovanju i postajanju džihadistom. Drugu cjelinu čini Bin Ladenova konfrontacija sa Sjedinjenim Američkim Državama, od početka 1990-ih godina do 2001. Zaključna cjelina prikazuje američku potjeru za Bin Ladenom, koja se završila njegovim ubistvom 2011. godine. Velika vrijednost Bergenove knjige leži u tome što na osnovu neameričkih izvora upotpunjuje sliku o Ratu u Avganistanu.

Izvor: Amazon i Centar za americke studije.

01.10.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.