Kameni ostaci

Kameni ostaci

Izdavačka kuća Libros del K.O. iz Madrida objavila je knjigu „La piedra permanece“, a autor je Marc Casals.

Između aprila 1992. i decembra 1995., mala zemlja Bosna i Hercegovina bila je poprište rata u kojem je poginulo gotovo 100.000 ljudi, a oko 2 miliona raseljeno. To se dogodilo pred očima čitave Evrope koja nije razumjela šta se dešava. Međunarodna štampa uhvatila se mita o „gnijezdu balkanskih stršljenova“ kako bi objasnila nešto naizgled neobjašnjivo.

Pisanjem ove knjge, uz intuiciju i empatiju nekoga ko je živio na Balkanu petnaest godina, Marc Casals demistificira zatrovani kliše orijentalizma, poput navodnog ratobornog karaktera njegovih stanovnika. On to čini konstruiranjem izuzetno delikatnih minijatura od šesnaest ljudi - bosanskih Muslimana, Srba, Hrvata, Crnogoraca, Jevreja, potomaka Turaka - čije biografije čine fragmentiranu i kontradiktornu zagonetku. To su intimne priče o otporu i rekonstrukciji, rezultat dugogodišnjih razgovora i prijateljstva između autora i protagonista: Davida Kamhija, sefardskog violiniste; Alme, pjevačice u noćnom klubu; Fazile, prodavačica cvijeća sa groblja Potočari; Ratka, aforističara, pjesnika, dramaturga i filmaša, između ostalih.

Knjiga nudi pregled historije, kulture i „različitih aspekata višestruke bosanske stvarnosti“ kroz često dramatične sudbine šesnaest običnih građana. Radi se o onome što se u antropologiji podrazumijeva pod „terenskim radom”, koji se obavlja na terenu, iz direktnog znanja o portretiranim ljudima i okolnostima njihovog života.

Izvor: Libros.

Opširniju recenziju vidjeti ovdje.

30.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.