Spomen obilježje Kazani

Spomen obilježje Kazani

Gradsko vijeće Sarajeva je 29. septembra 2021. jednoglasno usvojilo Zaključak kojim se Nacrt odluke o podizanju Spomen obilježja Kazani upućuje u javnu raspravu.

Idejni projekat napravila je firma FOCUS d. o. o. Sarajevo sa Erminom Selimovićem na čelu. Prema projektu, spomen-obilježje treba imati dvije granitne ploče, a na vertikalnoj će biti ispisani tekst i imena 17 ubijenih građana Sarajeva na lokalitetu Kazani. Tih 17 imena, na zahtjev Gradske uprave, dostavio je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, uz konstataciju da se “dostavlja spisak žrtava ekshumiranih na lokalitetu Kazani”, te da je “pored imena navedenih u spisku ekshumirana još najmanje jedna žrtva koja do danas nije identificirana”. Na Kazanima su većinom ubijeni civili, ali među ubijenim su bili i Ranko Frankić, koji je uhapšen kao pripadnik HVO-a i ubijen na Kazanima, te Predrag Šalipur, i sam borac 10. brdske brigade Armije RBiH.

„Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana“, tekst je kojim bi Sarajevo trebalo prihvatiti istinu o Kazanima, suočiti se sa zločinima Mušana Topalovića Cace i osuđenih članova 10. brdske brigade Armije RBiH, te pružiti ruku izvinjenja članovima porodica ubijenih.

U vezi s ovim spomenikom dugo se vode diskusije u javnosti. Jedan dio aktivista želi da se spomenik izgradi u središtu Sarajeva, a ne na teško pristupačnom mjestu Kazani na Trebeviću.

Opširnije u Oslobođenju.

30.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.