NDH: Nova Europa

NDH: Nova Europa

Hrvatska televizija u ponedjeljak 27. septembra u 20:10 na Prvom programu prikazuje drugu epizodu dokumentarne serije NDH autora dr. Hrvoje Klasića i Miljenka Bukovčana.

Godine 1937. drugi čovjek režima nacističke Njemačke i zapovjednik Luftwaffea Herman Göring rekao je pukovniku Kraljevskog ratnog zrakoplovstva i britanskom obavještajcu Grahameu Christieju: "Mi želimo carstvo".
Nacistička Njemačka počela je u Europi stvarati to carstvo pripajanjem Austrije Njemačkoj i nakon toga okupacijom Sudetske oblasti i Češke.
Nakon 1. rujna 1939. godine, kada je nacistička Njemačka napala Poljsku, to je stvaranje carstva postalo sastavni dio ratne strategije.

U tom carstvu, toj Novoj Europi u kojoj će ekonomski i ideološki dominirati nacistička Njemačka i fašistička Italija, važnu su ulogu imali kolaboracionistički režimi u okupiranim zemljama.
Jedna od organizacija koje je svoje mjesto vidjela u toj Novoj Europi bile su i ustaše. Kako su oni prihvatili ideje Nove Europe i kako su te ideje odredile način na koji će ustaše vladati Nezavisnom Državom Hrvatskom, tema je druge epizode.

Izvor: HRT

Polemičke reakcije na prvu epizodu serijala se mogu naći na portalu historiografija.hr

27.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.