Dobrovoljci u Prvom svjetskom ratu

Dobrovoljci u Prvom svjetskom ratu

U Kulturnom centru Pale je 24.9. 2021. promovisana knjiga "Rođeni da vječno žive" Milanka Čobovića, koja je svojevrsna spomenica o dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu sa područja Sarajevsko-romanijske regije. Riječ je o 2.070 dobrovoljaca, ali ni taj broj nije konačan. Istraživanje je obuhvatilo područje opština Rogatica, Sokolac, Han Pijesak, Pale, Istočni Stari Grad, Trnovo, Hadžići i Ilijaš, kao i dijelove opština Visoko, Vareš i Olovo.

"U početku sam prikupljao podatke o dobrovoljcima sa prostora cijele BiH, ali se to pokazalo kao veliki i obiman materijal, pa sam se fokusirao na Sarajevsko-romanijsku regiju", objašnjava Čobović.

On dodaje da je prikupio podatke i o još 51 osobi sa ovog područja, koja se dovodi u vezu sa "Mladom Bosnom" i Narodnom odbranom, a koji su zbog te svoje saradnje i članstva u tim organizacijama u velikoj mjeri propatili ili nastradali.

Čobović kaže da je prikupljeno ukupno 455 fotografija dobrovoljaca, a u knjizi se može naći spisak od 1.112 osoba koji su stradali u nekom od austrougarskih logora za Srbe.

Izdavač knjige je Narodna biblioteka Pale.

Izvor: Nezavisne novine

25.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.