Sporovi oko autonomije Vojvodine

Sporovi oko autonomije Vojvodine

Službeni glasnik je objavio knjigu „Sporovi oko autonomije Vojvodine. Knjiga druga: 1974-1988“ autora Slobodana Bjelice. Godine 2015 isti autor je objavio prvu knjigu u kojoj je d+raspravljao o sporovima koji su u vezu s autonomijom vođeni od 1961. do Ustava 1974. godine, tako da je ovo nastavak straživanja koje tematizira pitanje u ovom razdoblju pune autonomijre Vjvodine, temeljenog na saveznom Ustavu 1974, do dušenja autonomije koncem 1980-ih godina.

U ovoj knjizi autor prati sukobe rukovodstava Republike Srbije i SAP Vojvodine, ali ukazuje i na razlike u rukovodstvu pokrajinske političke elite. Autor te sukoba promatra u nekoliko faza. Prvo pokazuje političke sukobe do kojih je došlo nakon pojave tzv. „Plave knjige“, da bi se potom koncentrirao na ekonomske aspekte spora, koji su izbili na površinu neposredno pred i nakon Titove smrti. U nastavku autor pokazuje kako dolazi do konfrontacije pokrajinskog vojvođanskog i republičkog rukovodstva nakon izbijanje demonstracija na Kosovu 1981, te kako se ta konfrontacija odvijala tokom 1980-ih nakon Memoranduma SANU. U nastavku je dat prikaz dešavanja s kraja 1980-ih godina kroz tzv. „Antiborokratsku revoluciju“.

Knjigu karakteritira korištenje do sada slabo ili gotovo nikako ne korištenih izvora i važna je za bolje razumijevanje 1980-ih godina i sloma Jugoslavije početkom 1990-ih.

Izvor: Službeni glasnik.

25.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.