Socijalizam na klupi

Socijalizam na klupi

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) iz Pule, od 30. septembra do 2. oktobra 2021. organzira Peti međunarodni znanstveni skup „Socijalizam na klupi“, ovoga puta na temu „Antifašizam“. Program uključuje 131 sudionika, 103 izlaganja u 20 sekcija, 3 pozvana predavača, 2 okrugla stola, 3 predstavljanja knjiga. Pozvani predavači su Darko Dukovski (Rijeka), Ivo Goldstein (Zagreb) i Rastko Močnik (Ljubljana).

Na mrežnim stranicama skupa dostupni su knjiga sažetaka, raspored izlaganja i druge informacije. Skup se u potpunosti održava preko platforme Zoom. Kako bi mogli sudjelovati i pratiti program, svi sudionici i gosti moraju se registrirati u četiri virtualne dvorane. Radni jezici skupa su hrvatski (i međusobno razumljivi jezici) i engleski.

Povijest antifašizma seže u 1921. godinu kada je talijanski fašistički teror u Istri doveo do pobune rudara koji su proglasili Labinsku republiku te seljaka koji su u selima istočno od Pule podigli Proštinsku bunu. Stogodišnjica ovih događaja, kao i osamdeset godina od početka Narodnooslobodilačke borbe u okupiranoj Jugoslaviji, bili su povod za temu sljedećega Socijalizma na klupi. Fokus skupa bit će dvojak: usmjeren prema povijesnim događajima i njihovim kasnijim odrazima, ali i prema antifašizmu u suvremenom društvu. Povijesna nit obuhvaća reakciju na talijanski fašizam, njemački nacizam i njihove saveznike prije i tijekom Drugog svjetskog rata, sve do pobjede Antifašističke koalicije 1945. godine. Na području Jugoslavije uključuje partizanski pokret pod komunističkim vodstvom i njegovu pobjedu nad stranim i domaćim fašističkim snagama. Ta povijesna nit u temi skupa svoje je posljedice imala u politici i kulturi sjećanja – u proslavama, komemoracijama, spomenicima, istraživanju, obrazovanju i umjetnosti. Na nju se nadovezuju reinterpretacije i politički revizionizam 1990-ih i kasnije, rasprave o odnosu antifašizma i komunizma, kao i ideja o dva totalitarizma. To povijesnu nit dovodi do drugoga dijela fokusa, do suvremene tematske niti. Skup tako pozornost želi posvetiti i antifašizmu u suvremenim društvima i u politikama koje ih oblikuju, značenju antifašizma za političku ljevicu, potom antifašističkom aktivizmu i akcijama protiv desnog ekstremizma, rasizma, antisemitizma, ksenofobije, homofobije te raznih kršenja manjinskih i ljudskih prava. Nažalost, društvena jednakost i emancipacija obespravljenih skupina postoji kao problem i stotinu godina poslije prvih antifašističkih pobuna.

Peti skup „Socijalizam na klupi“ održava se uz informatičku podršku Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te zahvaljujući financijskoj potpori zaklade Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Izvor: historiografija.hr.

24.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.