Arhipelag mržnje

Arhipelag mržnje

Službeni glasnik iz Beograda je objavio knjigu „Arhipelag mržnje. Neprijatelji KPJ u Vojvodini nakon Drugog svjetsjog rata 1944-1953.“ autora Nebojše Petrovića.

Autor kao neprijatelje KPJ navodi i stvarne neprijatelje, i one koje je KPJ percipirala kao neprijatelje. A KPJ je kao svoje neprijatelje percipirala nacionalne manjine u Vojvodini, inteligenciju, seljaštvo, ali i crkvu i političke predstavnike građanskog društva.

Ipak, autor često gubi objektivnost, a antikomunizam je prisutan u svim slojevima knjige, koja time gubi na svojoj objektivnosti. Kada govori o odnosu komunista prema Crkvi, naprimjer, pravi razliku između Katoličke i Pravoslavne crkve, ali ih ocjenjuje iz različitih perspektiva i njihov odnos prema državi ne mjeri istim kriterijima (Katolička crkva je neprijateljska prema državi, a država je neprijateljska prema Srpskog pravoslavnoj crkvi, koja ne vodi neprijateljsku politiku prema državi i slično); govori o uspjesima u obrazovanju, ali potom to relativizira zbog toga što je to bio dio „klasne borbe“; govori o slaboj podršci naroda komunistima i nametanju komunističke diktature, komunističkoj svireposti te snažnoj indoktrinaciji, ali potom navodi kako čak i 1951. o školama djeca uče kako su partizani bježali u šume plašeći se fašista, a ne boreći se protiv fašizma (možemo se zapitati o kakvoj se to indoktrinaciji radilo, ako i šest godina poslije rata nastavnici o partizanima tako predaju u školama na nastavi historije?)

Knjiga je otvorila važnu temu, ali je nije na najsupješniji način zatvorila. Mnoga pitanja koja bi se očekivalo da će se riješiti u ovoj knjizi, ostala su ili neriješena ili samo dotaknuta (stvarna opozicija u Vojvodini, djelovanje križarskih skupina neposredno nakon rata i slično).

Ipak, knjiga se oslanja na brojnu arhivsku građu. Autor je pregledao prije svega partijsku građu i ušao u prostor istraživanja i ovog segmenta poslijeratne vojvođanske historije. Ipak, objektivnost i ideološka neopterećenost su izostali što baca loše svjetlo na knjigu. Neke dionice sadrže jako puno informacija (sudbina Matice srpske i intelektualaca okupljenih oko te institucije), ali je i ovdje izostala smirena i nepristrasna analiza.

Izvor: Službeni glasnik.

24.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.