Tranzicija u postkomunističkoj Evropi

Tranzicija u postkomunističkoj Evropi

Izdavačka kuća Rowman & Littlefield je objavila zbornik „Meandering in Transition. Thirty Years of Reforms and Identity in Post-Communist Europe“, koji su uredili Ostap Kushnir and Oleksandr Pankieiev.

Zbornik se, dakle, bavi „teturanjima u tranziciji“, odnosno o dinamikama postkomunističke tranzicije u zemljama Srenjo-istočne Evrope. Autori predstavljaju detaljnu analizu događaja koji su se odvijali u posljednja tri desetljeća u regiji, s posebnim naglaskom na procese izgradnje identiteta i reforme u Bjelorusiji, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Litvaniji, Moldovi, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Ukrajini. Autori nastoje istražiti razloge zbog kojih su neke od ovih država postigle odlučujući raskid s komunističkom prošlošću i postale članice evropskih i transatlantskih struktura, dok su se neke odlučile za pseudo-tranziciju i poticale hibridne političke režime, ugrožavajući njihovu istinsku integraciju sa Zapadom. Objašnjava se i skupina država koje su odlučile očuvati svoje komunističko naslijeđe.

U Zborniku se također isputije promjena percepcije ovih zemalja od strane glavnih globalnih aktera - Evropske unije, Kine, Ruske Federacije i drugih.

Čini se da je ipak izostala jedna komparacija sa postjugoslavenskim zemljama, a možda je ovo i poticaj da se pripremi jedan poseban zbornik o poskomunističkoj tranziciji u postjugoslavenskim zemljama, pogotovo što su i historičari o tome već napravili dobra istraživanja (poput knjige Marije Obradović, Hronika tranzicijskog groblja. Privatizacija društvenog kapitala u Srbiji 1989-2012. Ekonomsko-istorijska analiza). I u drugim postjugoslavenskim zemljama o tome postoje radovi, pa bi jedan komparativni zbornik sigurno ponudio i neke šire uvide u ovo postjugoslavensko „tranzicijsko groblje“.

Izvor: Rowman & Littlefield.

14.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.