Nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini

Nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini

Na Katoličkom bogoslovnog fakultetu u Sarajevu će se 16. rujna 2021. u 19:30 održati predstavljanje knjige „Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću“, autora dr. Krunoslava Draganovića.

Na predstavljanju će se pozdravnim govorom obratiti Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski, a potom će o knjizi govoriti dr Mirko Šimić, dr. Dubravko Turalija i mr Bojan Ivešić.

Podsjećamo, riječ je o habilitacijskoj studiji koju je Krunoslav Draganović izradio 1940. povodom natječaja na upražnjeno mjesto za docenta na katedri Crkvena povijest i druge pomoćne znanosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U prvom dijelu Draganovićeva studija obrađuje pitanje stanja i nazadovanja katoličkog elementa u BiH prije XVII. stoljeća, da bi na temelju objelodanjenih i nepoznatih izvora u drugom dijelu izradio kritički katalog župa. U trećem dijelu studije autor obrađuje nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini nakon Bečkoga rata ističući taj rat kao tragediju nakon koje se katolici nisu više nikada oporavili na bh. prostorima.

13.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.