Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela

Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela

Centar za napredne studije iz Sarajeva objavio je 2020. godine knjigu „Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela: sjećanja“. Autor knjige je Azir Osmanović.

„Cilj autora je bio da svojim sjećanjima otrgne od zaborava jedno vrijeme, koje je ostavilo snažnog traga na njega i njegovu najbližu rodbinu, koja je danas rasuta u državama širom svijeta. Ovo sjećanje Azira Osmanovića je i najbolja opomena da zločin ne smije biti dio zaborava, već pamćenja, kako se nikad i nikom ne bi ponovo genocid i strahote kroz koje su prošli Bošnjaci Srebrenice. Rukopis ima memoarsko-monografski karakter. Obiluje velikim brojem važnih historijskih činjenica, koje nam mogu pomoći u boljem razumijevanju događaja vezanih za agresiju i genocid nad Bošnjacima Srebrenice. Koliko god teme o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice bile teške i složene, neophodno ih je istraživati i prezentovati“. (Izet Šabotić).

Azir Osmanović (r. 1982) magistar je historije i kustos Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Svjedočio je genocidu kao trinaestogodišnji dječak, kad mu je ubijeno mnogo članova bliže porodice.Bio je društveno aktivan i učesnik različitih aktivnosti i procesa vezanih za integraciju povratničke populacije u društveni život grada. Pohađao je brojne seminare, radionice i okrugle stolove o temi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Srebrenice. Koautor je knjige Prekinuto djetinstvo Srebrenice i saradnik na knjizi Spomen-obilježja na području opštine Srebrenica.

Izvor: Centra za napredne studije.

11.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.