Antemurale Christianitatis

Antemurale Christianitatis

U četvrtak, 16. rujna 2021. u 19.30 sati u Velikom kaptolu (Trg bana Jelačića 9) u Sisku biti će održano predstavljanje zbornika radova sa znanstvenog skupa Antemurale Christianitatis – Crkva i društvo na području Središnje Hrvatske krajem 15. i početkom 16. stoljeća, koji su zajednički objavili Sisačka biskupija, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko katoličko sveučilište. Urednici zbornika su dr. sc. Tomislav Matić s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta i dr. sc. Stipica Grgić s Hrvatskog instituta za povijest, a tekstovi sadržani u njemu nastali su na temelju izlaganja održanih na istoimenom znanstvenom skupu održanom u Sisku i Hrvatskoj Dubici 15. studenog 2019. godine.

Zbornik sadrži deset tekstova na temu vojnih, kulturnih i društvenih događaja i promjena kroz koje je prolazio prostor današnje središnje Hrvatske tokom turbulentnog razdoblja osmanskih osvajanja i unutrašnjih previranja na kraju srednjega vijeka. Tekstovi analiziraju nekoliko vojnih događaja indikativnih za strateško stanje hrvatskih zemalja krajem srednjeg vijeka – bitku kod Dubice 1513. i bitku kod „gaza Zrinskih“ 1483. godine, te aktivnosti bana Petra Berislavića u organizaciji obrane od Osmanskog Carstva. Dio tekstova bavi se tadašnjim stanjem u kulturi, te je tako analizirana i kontekstualizirana sintagma „Antemurale Christianitatis“, koja se u to vrijeme počela primjenjivati na hrvatske zemlje i proučen je utjecaj njihovog političkog i vojnog položaja na ideju države i državnosti u kasnosrednjovjekovnoj Hrvatskoj. Određeni tekstovi proučavaju stanje određenih društvenih slojeva i skupina u tadašnjoj središnjoj hrvatskoj, poput redovništva, nižeg i višeg plemstva. Jedan od tekstova donosi analizu dosadašnjih saznanja o tvrdom gradu Dubici, važnoj obrambenoj tački tadašnjih hrvatskih zemalja, a u zborniku se nalazi i ekskurs o životu i karijeri zagrebačkog biskupa Ivana Albena, jednog od prvih koji su aktivno organizirali odbranu od osmanskih prodora. Zbornik donosi i fotografije sa znanstvenog skupa autora Stjepana Vege, kao i predgovor biskupa sisačkog dr. sc. Vlade Košića.

O zborniku će govoriti njegovi urednici, dr. sc. Tomislav Matić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i dr. sc. Stipica Grgić s Hrvatskog instituta za povijest.

Izvor: Hrvatsko katoličko sveučilište.

Odjeci: historiografija.hr.

10.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.