Moji Podvelešci

Moji Podvelešci

Centar za kulturu Mostar organizuje promociju knjige "Moji Podvelešci" Ahmeda ef. Smajkića. Promocija će se održati će se dana 13.09.2021.g., ponedjeljak u Centru za kulturu u 19:00h.

Knjiga „MOJI PODVELEŠCI“ autora Ahmed ef. Smajkića sublimira njegove zapise o rodnom Podveležju u prošlom stoljeću i najvažnijim događanjima čiji je bio neposredni akter i angažirani učesnik. To je štivo koje ne govori samo o autoru nego i njegovim savremenicima, prijateljima i saradnicima. Svjedočanstvo o burnoj historiji podveleškog kraja i ljudima koji su dali neizmjeran doprinos njegovom razvoju.

Prof. dr.Fazlija Alikalfić je 25. aprila 1995. godine o Ahmed ef. Smajkiću, povodom njegove smrti, kazao: „Ahmed ef. Smajkić je u prosvjetnom i društveno političkom životu Podveležja ispisao najbolje stranice života. Ne znam čovjeka iz Podveležja koji je više učinio i više zaslužio za unapređenje svoga kraja. On se još za života upisao u nezaobilazne prijatelje i dobrotvore svoga kraja.“

Iz uvida u njegovu kraću autobiografiju i iz svjedočenja njegovih savremenika poput Fazlije Alikalfića i drugih prepoznaćemo jednu izuzetno aktivistički i budućnosti okrenutu ličnost s jasnom koncepcijom života i karakteristikama narodnog vođe liderskih manira i kompetencija.

10.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.