Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću

Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću

Hrvatski povijesni institut u Rimu, u suradnji s Papinskim hrvatskim zavodom Sv. Jeronima i Katoličkim bogoslovnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, u svome nizu Radovi objavio je 15. srpnja u Sarajevu, do sada nepoznatu studiju vrhbosanskog svećenika, hrvatskog povjesničara i rodoljuba dr. Krunoslava Stjepana Draganovića (1903.-1983.) pod nazivom „Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću“.

Riječ je o habilitacijskoj studiji koju je Krunoslav Draganović izradio 1940. povodom natječaja na upražnjeno mjesto za docenta na katedri Crkvena povijest i druge pomoćne znanosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Jedan dio ove studije, koji obrađuje katalog župa, autor je objavio u posljednjem broju časopisa Croatia sacra 1944., dok cjelovita radnja nikada nije bila predstavljena historiografskoj javnosti. U svome prvom dijelu Draganovićeva studija obrađuje pitanje stanja i nazadovanja katoličkog elementa u BiH prije XVII. stoljeća, da bi na temelju objelodanjenih i nepoznatih izvora u drugom dijelu izradio kritički katalog župa. U trećem dijelu studije autor obrađuje nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini nakon Bečkoga rata ističući taj rat kao tragediju nakon koje se katolici nisu više nikada oporavili na bh. prostorima. Studija svojim sadržajem predstavlja svojevrsni doprinos historiografiji, a također i boljem poznavanju lika i djela Krunoslava Draganovića.

Predgovor knjizi napisao je prof. dr. sc. Tomislav Mrkonjić, predsjednik Hrvatskog povijesnog instituta u Rimu koji je na poseban način istaknuo Draganovićevu povezanost s tri institucije u čijoj nakladi je ova knjiga ugledala svjetlost dana.

Knjigu je uredio i za tisak pripremio mr. sc. Bojan Ivešić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, doktorand crkvene povijesti na Papinskom sveučilištu Gregorijana i član Zavoda Sv. Jeronima koji je ujedno i autor uvodnoga teksta pod nazivom „Krunslav Stjepan Draganović – sveučilišni profesor“, u kojem je nastojao prikazati proces natječaja i imenovanja Krunoslava Draganovića docentom na KBF-u u Zagrebu kao i povijest, sadržaj i problematiku habilitacione studije izrađene tim povodom.

Inače, Krunoslav Draganović je rođen 1903. u Brčkom, a umro je 1983. u Sarajevu. Od 1940. je radio na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Tokom Drugog svjetskog rata je prvo bio član Ravnateljstva Zavoda za kolonizaciju u Zagrebu, a potom izaslanik NDH u okupiranoj Srbiji i Makedoniji pomažući povratak u NDH zarobljenih vojnika Hrvata pripadnika bivše jugoslavenske vojske. Od 1943. djelovao je u okviru Predstavništva NDH u Vatikanu. Poslije rata pomagao je prelazak dijela hrvatskih zarobljenika dalje na Zapad, te je tako omogućio i značajnom dijelu i dužnosnika NDH da se izmjeste dalje od Jugoslavije. Pod pritiskom Jugoslavije, Draganović je morao napustiti Zavod Sv. Jeronima u Rimu, seli se u Austriju (Pressbaum nedaleko od Beča) i pod nerazjašnjenim okolnostima 1967. zatekao se u Jugoslaviji. Neki su tvrdili da ga je jugoslavenska tajna služba kidnapirali na austrijsko-jugoslavenskoj granci, a neki misle da se namjerno sklonio u Jugoslaviju. Od 1967. do smrti 1983. živio je, pisao i predavao u Visokoj bogoslovnoj školi u Sarajevu.

Svi zainteresirani knjigu mogu naručiti putem e-mail adrese hpiromae@gmail.com.

Izvor: Univerzitet u Sarajevu.

09.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.