Sarajevo između legende i historije

Sarajevo između legende i historije

Udruženje „Urban“ je 2020. objavilo knjigu „Sarajevo između legende i historije“ autora Amira Ljubovića. Knjiga je objavljena posthumno, a sadrži tekstove koje je profesor Ljubović objavljivao posljednjih godina na svom facebook profilu.

Povod za početak pisanja na svom Facebook profili i kasnije nastanak knjige bila je široka rasprostranjena pojava da su mnogi akteri našeg društvenog života, uključujući i neke iz akademske zajednice, prenosili legende smatrajući ih historijskim činjenicama. Bio je to rezultat i izostanka brige društva o našem kulturnom nasljeđu, što je ostavljalo dovoljno prostora da se razvijaju razni mitovi o Sarajevu, koji su se nametali kao historijske činjenice. Amir Ljubović ovom knjigom se bavi i legendama i historijom Sarajeva, jasno razlikujući jedno od drugog i nikada ne izlazeći izvan naučnog pristupa.

Knjiga govori o raznim pojavama iz historije Sarajeva, od naziva grada i pojedinih lokaliteta do argumentiranih rasprava o pojedinim sarajevskim kulturnim objektima i ličnostima iz bogate sarajevske historije. Ljubović jasno dokazuje da naziv „Sarajevo“ ne potiče od Saraj – ovasi, nego samo od Saraj, da Koševo nije od povika sultana Fatiha „Koš“ („Potrči“), nego od pojma „koševina“ (livada na kojoj se kosi trava) i slično. Tu su i priče o sarajevskim Bistrivodama (Mihrovodama), Švrakinom Selu, Vratniku, Kobiljoj glavi (nema veze sa kobiljim hanom), Velikim drvetima i slično. Naravno, kroz knjigu upoznajemo i brojne sarajevske povijesne ličnosti po kojima su nazvane neke sarajevske ulice (Abdurahman Muharemija, Franc Lehar i drugi), Mostovima („Ajfelov most“), česmama, sarajevskim zanatima, sarajevskom somunu, zgradi Zemaljskog muzeja, slikarskom klubu,crkvama, templu, džamijama, o ašikovanju .....

Knjiga Amira Ljubovića „Sarajevo između legende i historije“ je mala enciklopedija Sarajeva, koju vrijedi čitati.

09.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.