Djeca rođena zbog rata

Djeca rođena zbog rata

Izdavačka kuća Routledge je objavila knjigu „Children Born of War. Past, Present and Future“ (Ur: Sabine Lee, Heide Glaesmer, Barbara Stelzl-Marx). Knjiga je rezultat velikog interdisciplinarnog projekta u kojem je 15 doktorskih istraživača istraživalo niz pitanja vezanih za životna iskustva djece rođene iz rata u 20 stoljeću.

Djeca rođena zbog rata, podrazumijevaju djecu rođenu ugavnom kao rezultat silovanja počinjenih od strane vojnika tokom i nakon oružanih sukoba, dugo su zanemarivana u istraživanju društvenih posljedica rata. Ova knjiga ispituje psihološki i društveni uticaj rata na ovu djecu. Fokusira se na tri zasebne, ali međusobno povezane teme: prvo, istražuje metodološka i etička pitanja u vezi s istraživanjem stanovništva pogođenog ratom općenito, a posebno djece rođene u ratu. Drugo, predstavlja inovativno historijsko istraživanje koje se posebno fokusira na geopolitička područja koja su do sada bila neistražena; i treće, bavi se, iz psihološke i psihijatrijske perspektive, izazovima s kojima se suočavaju djeca rođena u ratu u postkonfliktnim zajednicama, uključujući stigmatizaciju, diskriminaciju, u značajnom kontekstu formiranja identiteta kada se suoče s osporavanim sjećanjima na nestabilna poslijeratna iskustva.

Knjiga nudi uvid u društvene posljedice rata za onu djecu povezanu s „neprijateljem“ zahvaljujući njihovoj izravnoj biološkoj vezi.

Ovu temu je na umjetnički način tematizirala i bosanskohercegovačka režiserka Jasmila Žbanić u filmu Grbavica.

Izvor: Routledge.

04.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.