Podrška kolegicama i kolegama u Srbiji

Podrška kolegicama i kolegama u Srbiji

U Srbiji je nakon održanog seminara o predavanju historije i korištenju arhive Haškoga tribunala u razumijevanju ratova 1990-ih, pokrenuta kampanja protiv kolegica i kolega iz Udruženja za društvenu istoriju, o čemu je i naš portal pisao. Sada se oglasilo i međunarodno udruženje UEROCLIO svojim proglasom u kojem iskazuju solidarnost sa nastavnicima u Srbiji u njihovim naporima da očuvaju vlastiti dugnitet i dignitet nastave historije. Oglasila se i Hrvatska udruga nastavnika povijesti saopćenjem u kojem u potpunosti podržavaju kolegice i kolege iz UDI u njihovim nastojanjima da unaprijede nastavu povijesti.

Skrećemo pažnju i na intervju koji je Aleksandar Todosijević, predsjednik Udruženja za društvenu storiju, dao Radio Slobodna Evropa, u kojem tvrdi: „Nema istorije bez Haga“.

Ova događanja pokazuju koliko su snažni državni pritisci na obrazovni sistem, pogotovo kada su u pitanju ratovi 1990-ih. S druge strane, očito je kako je korištenje svih dostupnih izvora, a posebno arhive Haškoga suda, ključno za razumijevanje ratova 1990-ih godina. Historičari i nastavnici historije moraju sačuvati svoje dostojanstvo!

03.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.