Nesvrstani svijet

Nesvrstani svijet

U Beogradu će se 2. septembra 2021. godine, u Muzeju afričke umetnosti (MAU), u okviru pratećih programa izložbe Nesvrstani svet, održati stručni skup NAMTalks. Tim povodom, gosti Muzeja su domaći i stručnjaci iz zemalja u regionu i svijetu koji se u svom teorijskom i naučnom radu, ali i kao svjedoci vremena i učesnici u ovim istorijskim događajima, osvrću na pitanja o materijalnom i nematerijalnom nasljeđu, istoriji i reprezentaciji Pokreta nesvrstanih, ali iznose i svoje poglede po pitanju njegove budućnosti.

Nesvrstanost je od samih svojih začetaka imala tendenciju da obuhvati pun opseg ljudskog djelovanja. Ovaj pokret i ideja ponudile su mrežu uvezivanja ne samo političara i država već i prostor za susretanja ljudi sličnih afiniteta, razmjenu ideja o preoblikovanju ljudskog društva i međukulturnu saradnju. Danas je važno govoriti i o istoriji ovog pokreta, osvijetliti ulogu Jugoslavije i izbjeći potiskivanje, zatamnjivanje, bilo koji oblik zanemarivanja ovog važnog aspekta globalne i istorije ovih prostora. Danas, u 21. stoljeću, sa novim političkim promjenama u svijetu i sve aktuelnijim problemima koji izviru iz politike sile, ideje nesvrstanih i alternativna geografija novog svijeta djeluju kao izrazito važne teme za diskusiju. Dana 2. septembra 2021. dvanaest stručnjaka za ovu oblast sumiraće svoja aktuelna promišljanja kroz razgovore na teme o istoriji, kulturi, diplomatiji nesvrstane Jugoslavije, prirodi sjećanja i zaboravljanja.

Sudjeluju: Tvrtko Jakovina, Radina Vučetić, Jure Ramšak, Čedomir Štrbac, Živadin Jovanović, Dragan Bisenić, Bojana Piškur, Dr Ana Sladojević, Lina Džuverović, Olga Manojlović Pintar, Vladana Putnik Prica, Jelica Jovanović.

Izvor: Muzej afričke umjetnosti

01.09.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.