Crni kaputi, bijele rukavice

Crni kaputi, bijele rukavice

Izdavačka kuća „Bošković“ iz Splita je objavila knjigu hrvatskoga diplomate Frane Krnića pod naslovom „Crni kaputi, bijele rukavice. Zapisi jednog diplomata“. U ovoj knjizi se Krnić, koji je jedno vrijeme bio i predstojnik Vladina ureda za suradnju s Međunarodnim sudom u Haagu, između ostalog, dotiče i sudbine poznatih Tuđmanovih transkripata i tvrdi kako „nema dokaza da je predsjednik Mesić uopće osobno predavao ikakvu dokumentaciju iz Ureda predsjednika RH Haškom tužiteljstvu. Činjenica je pak da je, u periodu od smrti predsjednika Tuđmana do službenog "useljenja" na Pantovčak novoizabranog predsjednika Mesića, Protuobavještajna agencija, na čijem je čelu tada bio Tomislav Karamarko, obavila odgovarajuće preglede predsjedničke arhive te pronašla izvjesnu dokumentaciju, koja je nakon toga na nepoznat način "osvanula" u Haagu“. Na ove je tvrdnje reagirao Tomislav Karamartko tvrdeći da 2000. godine uopće nije bio šef Protuobavještajje agencije (na čelo Agencije je došao 2004. godine).

Krnić, također, tvrdi da je još za vrijeme Tuđmanovog života bilo zabranjeno da general Ante Gotovina uopće da bilo kakvu izjavu Haškome sudu, pod obrazloženjem da bi Gotovinin razgovor sa Haškim istražiteljima značio „davanje zelenog svjetla s hrvatske strane Tužiteljstvu MKSJ da može u procese inkriminacije uključiti i vojno-redarstvenu akciju Oluja“. Taj izostanak ranog razgovora sa istražiteljima doveo je do toga da je Gotovina postao optuženik, a Krnić vjeruje da „optužnica protiv generala Gotovine uopće ne bi bila podignuta da su Tužiteljstvu u preliminarnoj fazi postupka bili predočeni svi, i njemu i hrvatskoj strani poznati kontraargumenti“.

Krnić tvrdi i da je „protiv predsjednika Tuđmana optužnica je bila napisana pred sam kraj mandata glavne tužiteljice, Kanađanke Louise Arbour. Istraga protiv njega bila je vođena u najvećoj tajnosti, a i sama je optužnica imala tu oznaku, jer je na temelju izričite suglasnosti Suda tužiteljica imala pravo da do konačne odluke sudskog Vijeća s takvim istragama, odnosno optužnicama, ne izlazi u javnost.

Najizravniji dokaz da bi predsjednik Tuđman bio optužen pred Haškim tribunalom nalazi se u obrazloženju pravomoćne presude MKSJ, kojom je za izvršenje više kaznenih dijela ratnih zločina, pravomoćno osuđena grupa ‘šestorice’ iz Herceg-Bosne, Prlić i drugi, jer je u tom obrazloženju hrvatski predsjednik imenovan jednim od najodgovornijih političara za ta kaznena djela.“

Uz knjigu koju je nedavno objavio Ivo Komšić, ovo je novo svjedočanstvo o radu Haškoga tribunala i o tome da su mnogi balkanski ratni lideri bili premet istraga haških istražitelja.

29.08.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.