Šta se krije u pozadini napada na Ivu Goldsteina?

Šta se krije u pozadini napada na Ivu Goldsteina?

Ivo Goldstein je posljednjih dana bio meta žestokih napada potaknutih nakon objavljivanja teksta izvjesnog Davida Goldmana na web stranici Jerusalem Posta. Vjeruje se da je Goldman, zapravo, dobro „osmišljeni, ali i izmišljeni, digitalni identitet u svrhu plasiranja negativnog revizionizma i distorzije Holokausta“. U tom je tekstu „Goldman“ optužio Goldsteina za „antisemitizam i samo-mržnju“, krivo citirajući Goldsteinove izjave u vezi s logorom Jasenovac. Ove „Goldmanove“ optužbe su prenijeli mnogi hrvatski mediji i portali, bliski revizionističkom razumijevanju povijesti, ali i neki drugi portali, bez provjeravanja istinitosti navoda.

Dvojica povjesničara, Lovro Kralj i Emil Kjerte, u autorskom članku se bave ovim slučajem i pokazuju kako je ovaj „Goldmanov“ napad na Goldsteina samo dio šire akcije revizionističke kampanje usmjerene na relativizaciju koncentracionog logora Jasenovac. Kralj i Kjerte su pokazali da je „Goldman“ izmislio navodne Golsteinove izjave, te jasno upozorili dokle sežu revizionističke interpretacije uloge logora Jasenovac u Holokaustu. Oni su pokazali da „Goldmanova“ tvrdnja da je Jasenovac „problematičan logor“ čija integracija u povijest Holokausta „dozvoljava kontaminaciju povijesti Holokausta“ nije samo napad na Ivu Goldsteina, već na čitavu znanstvenu, odnosno historiografsku zajednicu koja se bavi poviješću Jasenovca, Holokausta i genocida na području NDH. Napad na Goldsteina, i prozivke za poticanje „antisemitizma“ u službi su odvraćanja i zastrašivanja svih povjesničara koji se ovom temom već bave ili se žele baviti u budućnosti“.

Napomenimo još i da je članak „Davida Goldmana“ uklonjen na web stranice Jerusalem Posta, ali ostaje gorčina da su se neki portali u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tako olako i bez provjeravanja stavili u službu ovakvih pamfleta usmjerenih ne samo protiv Ive Goldsteina nego i historijske znanosti općenito.

Članak „Nepodnošljiva lakoća distorzije Holokausta i genocida u hrvatskom javnom prostoru“ autora Lovre Kralja i Emila Kjerte, možete čitati na portalu faktograf.hr

24.08.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.