Čitava regija bi bila bi jača i mirnija kada bi rukovodstvo Republike Srpske priznalo genocid u Srebrenici

Čitava regija bi bila bi jača i mirnija kada bi rukovodstvo Republike Srpske priznalo genocid u Srebrenici

Kristijan Nilsen (Christian Axboe Nielsen), profesor historije na Univerzitetu Orhus (Aarhus) u Danskoj i sudski vještak u Haškom tribunalu u nekoliko procesa, uključujući i Radovanu Karadžiću, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa tvrdi kako je apsurdna tvrdnja da bi Republika Srpska nestala priznavanjem genocida u Srebrenici.

“To je potpuno pogrešno shvatanje šta znači priznavanje zločina. Republika Srpska, mislim i Bosna i Hercegovina i čitava regija, bila bi jača i mirnija – kao u slučaju Nemačke - kada bi njeno rukovodstvo priznalo ne samo genocid u Srebrenici nego i druge zločine koje su Vojska i MUP RS počinili tokom rata", ocjenjuje Nilsen.

Prema njegovim riječima, problem je što je ne samo na Zapadnom Balkanu već sve više i u svijetu, fokus na sopstvene žrtve, dok se ignoriše sopstvena odgovornost za zločine.

“Bojim se da se i na međunarodnom planu vraćamo primitivnom shvatanju istorije, prema kojem pre svega političari a i obični ljudi misle da je svrha njenog učenja, zapravo, u tome da se stalno fokusiramo isključivo na ono što je pozitivno za državu i narod", kaže Nilsen dodajući da u tom slučaju nema suočavanja sa prošlošću.

“Onda ni u Americi, ni u Danskoj niti na Balkanu nećemo se baviti svojim zločinima nego ćemo uvek samo MI biti u pravu i da za sve naše probleme ili barem većinu - krivi su naši agresivni i zločesti susedi. Ako krenemo u tom smeru onda mislim da se crno piše ne samo bivšoj Jugoslaviji, nego i Evropskoj uniji i drugim delovima sveta", smatra Nilsen.

On upozorava na zapaljivu retoriku, prije svega u Srbiji, “gde vlasti apsolutno dominiraju medijskim prostorom i to na način da bi pokojni Slobodan Milošević bio ljubomoran na njih”. U tom kontekstu promovišući i ideju o “srpskom svetu”.

“Nije problematično tvrditi da Srbi na Balkanu, u Hrvatskoj, na Kosovu, u Srbiji, i tako dalje - imaju nešto pozitivno zajedničko i da mogu na neki način da to ostvaruju i uživaju u tome. Ali, veoma je teško ne videti nešto negativno u toj priči s obzirom da isti političari koji potenciraju tu priču o srpskom svetu veličaju Lazarevića, Mladića, dakle ljude koji su osuđeni za najteže zločine koje su barem delimično počinili u ime srpstva", ističe Nilsen.

Profesor Kristijan Nilsen je doktorirao na Univerzitetu Kolumbija i ekspert je za jugoistočnu Evropu. Pisao je o vladavini kralja Aleksandra, raspadu Jugoslavije i o Udbinim atentatima na emigrante za vreme socijalističke Jugoslavije. Fokus njegovog istraživanja je djelovanje policije i službi bezbjednosti u socijalističkoj Jugoslaviji.

Čitav intervju se može čitati na stranici Radio Slobodna Evropa.

13.08.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.