Lažni izvještaj koji razbuktava kampanju poricanja genocida u Srebrenici

Lažni izvještaj koji razbuktava kampanju poricanja genocida u Srebrenici

Nakon što je Vlada RS objavila „Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine“, u kojem se negira genocid u Srebrenici, oglasio se i Menahem Rozensaft (Menachem Z. Rosensaft), potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa. U autorskom tekstu objavjenom na Just Security, Rozensaft tvrdi da Izvještaj predstavlja „očajnički nastavak četvrt stoljeća napora nacionalista bosanskih Srba i njihovih pomagača da uvjere svijet da ono što se dogodilo u Srebrenici nije genocid. Ovi napori se kreću od pokušaja osporavanja broja poginulih do okrivljavanja žrtava za njihov pokolj, tvrdeći da je to bila posljedica provokacija od strane Bošnjaka“ - piše Rozensaft.

Ono što je “posebno cinična karakteristika tekuće kampanje poricanja genocida” je imenovanje izraelskog akademika Gideona Grajfa (Greif) na čelo Nezavisne međunarodne istražne komisije, piše Rozensaft, argumentirajući da je to učinjeno “vjerovatno da bi dalo pseudo-akademsku auru onome što je očigledno trebalo biti još jedno pobijanje, ili u najmanju ruku umanjivanje rasprostranjenih kršenja međunarodnog prava – među njima i užasnih zločina protiv čovječnosti i genocida – koje su počinile paravojske bosanskih Srba i njihovi rukovodioci tokom balkanskih ratova devedesetih.”

“Izvještaj također u više navrata navodi Bošnjake kao agresore, a bosanske Srbe kao žrtve u prekrajanju povijesti koje podsjeća na opravdanja ministra propagande Trećeg Reicha Josepha Goebbelsa za antisemitizam nacističkih Njemaca“, tvrdi Rozensaft.

Čitav tekst se može čitati na portalu Just Security.

Odjeci: Avaz

Klix

N1

29.07.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.