Izložba: Umjetnost. Aktivizam. Raznolikost

Izložba: Umjetnost. Aktivizam. Raznolikost

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu će 23. jula biti otvorena samostalna izložba bosanskohercegovačke umjetnice Selme Selman. Kustosica izložbe je Amila Ramović. Izložba pruža jedinstveno viđenje romske zajednice s ciljem promocije raznolikosti i inkluzije!

Selma Selman je rođena 1991. godine u romskom naselju Ružica u Bosni i Hercegovini. Nakon studija slikarstva na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, magistrirala je na Transmedia Visual and Performing Arts odsjeku Syracuse Univerziteta u New Yorku. Njeni radovi izloženi su diljem Sjedinjenih Američkih Država i Evrope te su dio značajnih umjetničkih kolekcija. Učestvovala je u FutuRoma paviljonu na Venecijanskom bijenalu 2019. godine. 2021. godine dodijeljena joj je prestižna rezidencija Rijksakademie u Amsterdamu.

Amila Ramović je kustosica i muzikologinja iz Sarajeva. Karijeru je započela kao koordinatorica programa Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo (2000), i kasnije kao izvršna direktorica Fondacije Ars Aevi (2005-2017). Profesorica je na Muzičkoj akademiji i Akademiji scenskih umjetnosti Univerzteta u Sarajevu. Godine 2019. dodijeljeno joj je priznanje Honorary Fellow of Plymouth College of Art u Velikoj Britaniji.

Samostalna izložba Selme Selman provodi se u okviru projekta “Promocija raznolikosti i inkluzije kroz promociju umjetničkog i aktivističkog opusa članica i članova Romske zajednice”, koji podržavaju Evropska unija i Vijeće Evrope kroz svoj zajednički program “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022”.

21.07.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.